Να μη δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν καθοριστικά την κοινωνία, αλλά να προχωρήσει σε ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση μιας συνολικής λύσης του ελληνικού ζητήματος, προέτρεψε τη κυβέρνηση ο Φώτης Κουβέλης, με την ομιλία του η οποία άνοιξε πρίν από λίγη ώρα τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
"Δεν πρέπει η κυβέρνηση να δεχθεί κανένα νέο μέτρο, οριζόντιο ή κάθετο, άμεσο ή έμμεσο, που θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνία, αναπαράγοντας την κρίση" υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν "κρυφές" επιβαρύνσεις που θα μειώσουν πάλι τα εισοδήματα. "Η δικαιολογία "της τελευταίας φοράς" και της "τελευταίας στιγμής" έχει εξαντλήσει την πειστικότητά της" είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τον οποίον κύριοι στόχοι αυτής πολιτικής της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι:
-Κανένα νέο επιβαρυντικό μέτρο.
-Ουσιαστική μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεών του, πράξη που θα συμβάλει και στη μείωση του χρηματοδοτικού κενού και στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.
-Ενίσχυση με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Να αντικατασταθεί το μνημόνιο μ' ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαιώνοντας για την προσήλωση της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σταθερότητα, αλλά να μην ισοδυναμεί αυτή με περαιτέρω υποβάθμιση της κοινωνίας, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις που θα έφερναν πίσω τη χαμένη ευμάρεια της προ του 2009 κατάστασης. 'Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για αβάσιμη και τεχνητή υπεραισιοδοξία και καλλιέργεια της ψευδαίσθησης ότι επίκειται ταχύτατη ανάκαμψη, γεγονός που οδήγησε στην αυτοπαγίδευσή της με τους δανειστές - εταίρους, να επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τη συνεχή λήψη νέων μέτρων, με χαρακτηριστικό ζήτημα την υπερφορολόγηση των ακινήτων.
Ο κ. Κουβέλης εξήγησε τη θέση της ΔΗΜΑΡ, στην οποία αναφέρεται ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων πρέπει να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα, δηλαδή να είναι φόρος ακίνητης περιουσίας και όχι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. "Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωσή του πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία. Επιπλέον να έχει αφορολόγητο όριο για να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία. Τέλος να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας" τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η πολιτική πραγματικότητα βρίσκεται μακριά από τη λογική του παραδοσιακού δικομματισμού, ενώ η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι εντελώς αναντίστοιχη με τα σημερινά δεδομένα και απαιτείται γνήσια καταγραφή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, με βάση την ισοτιμία της ψήφου.
Ο τρίτος πόλος της Κεντροαριστεράς
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα εγκρίνουν τις θέσεις για το συνέδριο του κόμματος, που έχει προγραμματισθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, άσκησε κριτική σε όσους προωθούν την υπόθεση της Κεντροαριστεράς χωρίς να ζητούν αλλαγή της ασκούμενης κυβερητικής πολιτικής,τονίζοντας: "Ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν μπορεί να συναινεί στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές. Ο τρίτος πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει".
Ενόψει του Συνεδρίου, ο κ. Κουβέλης ζήτησε από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να μην ομφαλοσκοπούν και να προχωρήσουν σ΄εναν ουσιαστικό διάλογο για όλα ζητήματα. "Η Δημοκρατική Αριστερά έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά,το κόμμα μας δεν δημιουργήθηκε με στενούς ορίζοντες. Δεν ρευστοποιείται και δεν διαχέεται. Συνομιλεί, συνεργάζεται, συμπράττει. Είναι ο εμβρυουλκός για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή" κατέληξε ο κ. Κουβέλης.