Αλαλούμ με την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα

Αμφίβολο παραμένει το αν τελικά θα έρθουν όντως στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, όπως είναι προγραμματισμένο και όπως αναμένει η κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι μάλλον αρνητικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η επίσκεψη της τρόικας μπαίνει “στον πάγο”, εξαιτίας των διαφωνιών με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα κλείσει η “τρύπα” στον προϋπολογισμό του 2014, που οι δανειστές προσδιορίζουν στα 2 δισ. ευρώ.

“Υπάρχουν ολοένα αυξανόμενες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα”, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας πως το προγραμματισμένο ταξίδι μπαίνει “στον πάγο” για την ώρα. “Οι Έλληνες λένε “κάνουμε αρκετά”, και η τρόικα λέει ότι χρειάζονται νέα βήματα για να κλείσει ο προϋπολογισμός”, ανέφερε.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σχολίασε δηκτικά: “Κανείς δε θα πάει, γιατί κανείς δεν τους θέλει (σ.σ. την τρόικα) εκεί”.

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υποστήριξε ότι η θέση των Βρυξελλών όσον αφορά στη διαπραγμάτευση της τρόικας με την Ελλάδα παραμένει η ίδια.  Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα “ευθύς μόλις λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη”, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, διαψεύδει τις πληροφορίες περί αναβολής της επίσκεψης της τρόικας, με ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης να δηλώνει στο Reuters πως “δεν έχει αλλάξει τίποτα, τους περιμένουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, βάσει προγράμματος”, ενώ το ίδιο αναφέρουν και στο news.gr στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που διαψεύδουν αρμοδίως το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχισθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.