“Μύλος” με την επιστροφή (ή μη) της τρόικας στην Αθήνα

Στον... πάγο μπαίνει η επιστροφή των εκπροσώπων της τρόικας, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας των διαφωνιών με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα κλείσει η “τρύπα” στον προϋπολογισμό του 2014, που οι δανειστές προσδιορίζουν στα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

“Υπάρχουν ολοένα αυξανόμενες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα”, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας πως το προγραμματισμένο ταξίδι μπαίνει “στον πάγο” για την ώρα. “Οι Έλληνες λένε “κάνουμε αρκετά”, και η τρόικα λέει ότι χρειάζονται νέα βήματα για να κλείσει ο προϋπολογισμός”, ανέφερε.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σχολίασε δηκτικά: “Κανείς δε θα πάει, γιατί κανείς δεν τους θέλει (σ.σ. την τρόικα) εκεί”.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφόρηση. “Δεν έχει αλλάξει τίποτα, τους περιμένουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, βάσει προγράμματος”, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης.

Το ίδιο αναφέρουν και στο news.gr στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που διαψεύδουν αρμοδίως το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχισθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η τοποθέτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου, που προεξοφλεί τη λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα, παρά την άρνηση από την πλευρά της κυβέρνησης. “Η τρόικα μιλά για 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα λέει να κλείσει ολόκληρο το κενό αυτό μέσω καλύτερου ελέγχου των ασφαλιστικών εισφορών. Λένε “όχι άλλα μέτρα”. Η λύση είναι νέα μέτρα. Αυτό θα γίνει, ασφαλώς. Είναι ζήτημα κακής επικοινωνίας με τον ίδιο τους το λαό”, επισημαίνει.