NSA Gate : Στη δίνη των αποκαλύψεων και η Ελλάδα

Στο “χορό” των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μπήκε από σήμερα και η Ελλάδα, μετά την αποκάλυψη του περιοδικού Der Spiegel ότι στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα υπάρχει εξοπλισμός υποκλοπών, που λειτουργεί εξ αποστάσεως, χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, στην Αθήνα συναντώνται μονάδες με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό, όπως και σε Βιέννη και Μόσχα, ενώ στο Μιλάνο εντοπίζονται ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης. Οι μονάδες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών.

Οι ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Service (SCS) , τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι πράκτορες των μονάδων SCS φέρονται να εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια των πρεσβειών με ειδική θωράκιση.

Και σαν να μην έφτανε η αναστάτωση, που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις αυτές, ήρθε η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος - ούτε λίγο, ούτε πολύ - υποστήριξε πως και η ΕΥΠ επί των ημερών του παρακολουθούσε τις συνομιλίες του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα !

Mιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FΜ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχολίασε πως “δε μάθαμε τίποτε καινούριο, γιατί ξέραμε τα πάντα, αλλά ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούμε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα να μιλάει με τον πρεσβευτή στην Άγκυρα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις", υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια και άρα "έχουν παραγραφεί τα πάντα", ενώ τόνισε ότι οι παρακολουθήσεις σταμάτησαν γιατί "το κατάλαβαν οι Αμερικανοί".

Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου προκάλεσαν αίσθηση, όχι μόνο στην αντιπολίτευση, που ζητά εξηγήσεις σχετικά με το θέμα, αλλά και στην κυβέρνηση, αναγκάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να πάρει θέση.

“Η ΕΥΠ είναι κατά το νόμο υπεύθυνη για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και, προφανώς, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ΕΥΠ επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο, που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους”, ξεκαθάρισε ο κ. Κεδίκογλου, προσθέτοντας: “Άλλωστε, είναι γνωστό πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας”.

“Κάθε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ μόνο ως υπονόμευση του έργου της μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει”, σχολίασε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμα:

Η αντίδραση των ΗΠΑ στις δηλώσεις Πάγκαλου