Σαμαράς: Συστήθηκε ευρωπαϊκή ομάδα δράσης ειδικά για τη Μεσόγειο

Τη σύσταση ευρωπαϊκής ομάδας δράσης ειδικά για τη Μεσόγειο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ζήτησε από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της επιτήρησης στις θάλασσες, με στόχο όχι μόνο τη διάσωση ανθρώπινων ψυχών, αλλά και την αποθάρρυνση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Η νέα ομάδα, ονόματι Mediterranean Task Force, εντός δύο μηνών θα έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για την καλύτερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν αφορά μόνο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά σε όλη την Ευρώπη, και επεσήμανε το παράδοξο, αντί να σταθεροποιεί η Ευρώπη την περιφέρειά της, να είναι η περιφέρειά της που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το 90% των μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα δεν προέρχεται από εμπόλεμες ή διαλυμένες χώρες, και άρα δε δικαιούται άσυλο, ενώ ο ίδιος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που είτε αρνούνται να υπογράψουν συμφωνίες επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών, είτε τις έχουν υπογράψει, αλλά δεν τις τηρούν. “Και όλοι ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι χώρες”, σημείωσε.