Τριγμούς προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η διαρροή στην ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, δηλαδή της αναστολής χρηματοδότησης κομμάτων σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση.
Εκτός από τη διαρροή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που κινήθηκε εκτός γραμμής, αντίδραση υπήρξε από την Αριστερή πλατφόρμα, ενώ σημειώθηκαν ηχηρές απουσίες, όπως αυτή του Μ. Γλέζου, που φέρεται να διαφωνεί.
Γραπτή δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ψηφίζει την τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαρκούσης της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι έχει εκφράσει στα όργανα του κόμματός του την ριζική του διαφωνία στην "συμπερίληψη της τρομορύθμισης του άρθρου 187Α στην τροπολογία", όμως δηλώνει ότι ψηφίζει μετά την "πρωτοφανή κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε τροπολογία που υπερψηφίζει".
Αιτιολογεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Ψηφίζω μόνο και μόνο για να μην δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με τη δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό τρομονόμο».
Ααίσθηση προκάλεσε το "παρούσα" από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου ψήφισαν υπέρ.
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Κασαπίσης.
Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξανδρος Κοντός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι με επιστολή τους δήλωσαν την πρόθεση ψήφου τους, χωρίς όμως να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αποχώρησαν από την ψηφοφορία, δια του Ηλία Κασιδιάρη, υποστήριξαν ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη του κόμματός τους και για αντισυνταγματική τροπολογία.
Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.
Ύστερα από αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσαν νωρίτερα 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η τροπολογία πέρασε με 235 "ναι", κανένα "όχι" και 34 "παρών" .