Με την προγραμματική συμφωνία ανά χείρας η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Ως πρώτο απαραίτητο βήμα στην κατεύθυνση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου την "προγραμματική συμφωνία" Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης και βασίζεται στο τρίπτυχο "απαλλαγή από τα Μνημόνια – όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα – ρύθμιση χρέους".

Οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", αναμένεται να καθοριστούν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν αύριο ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ένα κείμενο το οποίο έχει μεταφερθεί από τη Χαρ. Τρικούπη στο Μαξίμου και πίσω τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο χρονικό διάστημα αυτό επιβεβαιώθηκαν οι πάρα πολύ καλές σχέσεις συνεννόησης μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Δ. Σταμάτη, τον οποίο στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν έναν εκ των πλέον αξιόπιστων συνομιλητών τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκ μέρους του κ. Σαμαρά, με την προγραμματική συμφωνία έχει ασχοληθεί επισταμένως και ο Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος, επίσης, διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Βενιζέλο για το συγκεκριμένο θέμα.

Προφανώς, βασικό στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας είναι η κατεύθυνση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να δώσει στο πρακτικό πεδίο. Και τούτο αφορά, βεβαίως, την αποφυγή λήψης οποιουδήποτε οριζόντιου μέτρου. Στο ευρύ αυτό πλαίσιο που αφορά τους οικονομικούς στόχους τους οποίους έχει θέσει η κυβέρνηση, αναμένεται να περιλαμβάνεται και η δημοσιονομική αυτονομία που θα αποκτήσει η χώρα. Θα γίνεται, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, αναφορά και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση.

Αναμένεται να γίνεται, επίσης, λόγος και στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και εξάντληση της τετραετίας για την παρούσα Βουλή. Στο πλαίσιο των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, στην προγραμματική συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνεται και μια αναφορά στην ανάγκη αλλαγής στον εκλογικό νόμο, υπέρ ενός πιο αντιπροσωπευτικού συστήματος. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συγκλίνουν, ακόμη, στην αναθεώρηση του Συντάγματος με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία. Στο κείμενο θα τονίζεται, επίσης, η βούληση των δύο κυβερνητικών εταίρων για την αλλαγή στο εθνικό φορολογικό σύστημα και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς Παιδείας και Υγείας. Στο κείμενο που έχουν εκπονήσει οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνητικών κομμάτων θα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός δικτύου ελάχιστης κοινωνικής συνοχής. Υπό τη συγκεκριμένη επικεφαλίδα τάσσονται οι δράσεις κοινωνικού περιεχομένου, τις οποίες ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα μπορεί σύντομα να αναλάβει η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη αναφορά είναι αποτέλεσμα έντονων πιέσεων και από τη Χαρ. Τρικούπη, οι επιτελείς της οποίας θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη ενός "προοδευτικού προσήμου", που θα λειτουργεί ως ευδιάκριτη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.