Με… τορπίλες χτυπά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια

Ιδιαίτερο βάρος στην υπόθεση των υποβρυχίων δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας πως ένα από τα “αδύνατα σημεία” της δικομματικής κυβέρνησης είναι ακριβώς ο δικομματικός χαρακτήρας της, αφού το “αμαρτωλό” ΠΑΣΟΚ θεωρείται εύκολος στόχος, που όταν πλήττεται, πλήττει και τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στην υπόθεση των υποβρυχίων, καθώς εκεί εντοπίζει τεράστιες ευθύνες του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν παλαιότερες δηλώσεις του νυν υπουργού Εσωτερικών και τότε εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος καταφερόταν εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Αναλυτικά, η εν λόγω δήλωση που επικαλούνται οι εν λόγω πηγές και έγινε τον Απρίλιο του 2012, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, είχε ως εξής:

“Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε ο ίδιος που - το 2010 - αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα”.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου, από τη δήλωση αυτή προκύπτουν δύο καίρια ερωτήματα:

• Τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία σε ότι αφορά στην εξεταστική επιτροπή που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σκανδαλώδη σύμβαση δεδομένου ότι πρόκειται για τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση;

• Επιμένει η Νέα Δημοκρατία στα όσα είχε καταγγείλει ο τότε εκπρόσωπός της τον Απρίλιο του 2012, καθώς δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου το 2010 ή θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Βενιζέλο;

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεδομένων των καταγγελιών του Γιάννη Μιχελάκη το 2012, αλλά και της στάσης της Νέας Δημοκρατίας το 2010, η οποία ως κόμμα τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηνε σαφέστατες αιχμές, μέσω του τότε τομεάρχη της σε θέματα Άμυνας για “οσμή σκανδάλου”, μπορεί να υποθέσει κανείς με ευκολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτουν, θα καταστεί απολύτως σαφές ότι θα παρέχει “κάλυψη” στον Ευάγγελο Βενιζέλο για λόγους πολιτικών και κυβερνητικών ισορροπιών.