Στα άκρα οι σχέσεις κυβέρνησης – τρόικας

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε δύσκολη θέση αναφορικά με τα ζητήματα της χώρας μας, καθώς οι προβλέψεις του απεδείχθησαν τελείως λανθασμένες.

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπεσε παταγωδώς έξω στην περίπτωση της Ελλάδας”, ανέφερε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Ο κύριος Ρουμελιώτης υποστήριξε πως είναι πια κατανοητό σε όλους,ακόμα και στους ιθύνοντες του Ταμείου, ότι η πολιτική του ΔΝΤ είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος, καθώς οδήγησε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου στη φτώχεια. 

“Αισθάνονται άβολα γι΄αυτό”, τόνισε ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στον διεθνή οργανισμό και εξήγησε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε το 30% του ΑΕΠ και η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, αγγίζοντας το 28%, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Ταμείου κατά τις οποίες, δεν θα ξεπερνούσε το 14%.

Είναι συνεννοημένα μεταξύ τους. Αναλαμβάνει ο ένας το ρόλο του κακού και άλλος το ρόλο του καλού. Αυτή τη φορά το ρόλο του καλού έχει αναλάβει το ΔΝΤ και του καλού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Ρουμελιώτης.

Σαμαράς προς τρόικα: Εμείς δεν εκβιαζόμαστε...

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα προς την τρόικα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, όπως ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον "Έθνος της Κυριακής" η φράση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες είναι: "Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε ούτε εκβιάζουμε", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

"Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο" τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς προς ΔΝΤ και Κομισιόν.

Το επίμαχο μήνυμα δόθηκε από πρωθυπουργό και κατά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Euro-Working Group Τόμας Βίζερ.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το 'Έθνος της Κυριακής', ζήτησε παράλληλα από τους ευρωπαίους συνομιλητές του να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του χρέους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα στη χώρα μας.

Βενιζέλος: Προσβλητικό για τη χώρα το σκηνικό που πάει να στηθεί

"Οχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για το Λουξεμβούργο, όπου θα πάρει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Είναι προσβλητικό για τις θυσίες του Ελληνικού λαού, υπονομευτικό των προσπαθειών μας και βλαπτικό για την Ευρωζώνη συνολικά το σκηνικό που πάει να στηθεί με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο μιας διεθνούς συζήτησης που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό", επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα έχει  ήδη διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση μετά από μια δημοσιονομική προσαρμογή μοναδική σε μέγεθος και ταχύτητα, με  πολύ βαρύ τίμημα πολιτικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό. Όλα τώρα κρίνονται στην ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Οποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει το προφανές, κάνει κακό στην ευρωπαϊκή υπόθεση ενόψει και ευρωπαϊκών εκλογών.Η θέση μας είναι απλή, καθαρή, δίκαιη. Όχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όχι σε οτιδήποτε ανακόπτει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί την ανεργία. Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και μια ανταγωνιστική, παραγωγική οικονομία. Αυτή είναι και θα είναι έως το τέλος  η εθνική διαπραγματευτική γραμμή".