Σε γερή παρτίδα πόκερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, με φόντο την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Δέκα μέρες πριν από την έλευση των επικεφαλής ελεγκτών των δανειστών μας στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη των συζητήσεων, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη, καθώς Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τραβούν το σχοινί όλο και περισσότερο, αφού, όπως αποκάλυψε χθες το news.gr, εγείρουν απαιτήσεις οι οποίες δεν είχαν καν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα, και παρά το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια δέχονται τις αρχικές εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα “αγκάθια” -σύμφωνα με την τρόικα- του λουκέτου στις αμυντικές βιομηχανίες, των χρεών του Δημοσίου σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, και φυσικά των απολύσεων στο Δημόσιο. Στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να προσμετρηθούν στις απολύσεις ενδεχόμενες απομακρύνσεις εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες, καθώς και απομακρύνσεις συμβασιούχων του Δημοσίου.
Οι ελεγκτές αναμένονται στη χώρα μας ανήμερα της επετείου του μεγάλου “ΟΧΙ” (28η Οκτωβρίου) και σχεδιάζουν να παραμείνουν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Όπως σημειώνουν με νόημα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν παραταθεί η παρουσία των ελεγκτών στην Αθήνα, τότε θα σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, που μεταβαίνει στη Ρώμη για να συζητήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα για το μεταναστευτικό, θα διατυπώσει στον Ιταλό ομόλογό του τις ανησυχίες του για τις απαιτήσεις της τρόικας, επιζητώντας το σχηματισμό ενός κοινού μετώπου με την επίσης πληγείσα από την κρίση Ιταλία.
Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η “σπόντα” του Γιάννη Στουρνάρα προς την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε πως η κυβέρνηση “δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην οικονομία”, ενώ ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί Financial Times σχολίαζαν ότι η τρόικα “υπονομεύει την έξοδο από την κρίση” με τη στάση της.