Από τους ΟΤΑ και την Υγεία το δεύτερο κύμα της κινητικότητας

Ο προγραμματισμός του δεύτερου κύματος της κινητικότητας ακόμη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων απασχόλησε μεταξύ άλλων το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, εκτός και αν η τρόικα αποδεχθεί το αίτημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, για παράταση δυο- τριών μηνών.

Το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, “θα προέλθει από τις μεταρρυθμιστικές δράσεις των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τους ΟΤΑ”.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε δε, όσον αφορά στην κινητικότητα στους ΟΤΑ, ότι θα υπάρξει και ενδοδημοτική κινητικότητα, με μετακινήσεις από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ενδοδημοτική κινητικότητα δίνει και το στίγμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο Δημόσιο, καθώς και την επιβεβαίωση των όσων έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις.

Σε άλλα θέματα, οι πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρουν πως συμφωνήθηκε, εφόσον προκύψουν απολύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων να προσμετρηθούν στις απολύσεις.

Επίσης, εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίσει την απόλυση συμβασιούχων υπαλλήλων που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, και αυτές να προσμετρηθούν στις απολύσεις.

“Είναι θέματα που είχαν τεθεί στην τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα”, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν εκτός, επειδή είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, μέχρι τέλος του χρόνου, θα είναι συνολικά 400-500.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έγινε συζήτηση για την εκκρεμότητα των 1349 διοικητικών πανεπιστημιακών για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας. “Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες”, σημείωσαν πηγές, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας.