Το news.gr είχε αναδείξει την περασμένη εβδομάδα ένα παράδοξο που καταγράφεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται – είναι δηλαδή άνεργη, και άρα θεωρητικά μπορεί να φροντίσει το βρέφος.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη ρύθμιση αυτή, διευκρινίζοντας: “Στη γονική άδεια δίνουμε τη δυνατότητα να πάρει άδεια ανατροφής και ο πατέρας στην περίπτωση που η μητέρα δεν εργάζεται, κάτι το οποίο προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά όχι από την εθνική”. Αυτό που λέει δηλαδή ο υπουργός είναι πως το παράδοξο αυτό είναι... εισαγόμενο και αποτελεί κίνηση συμμόρφωσης προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως “το Δημόσιο δε θα είναι ποτέ ο μεγάλος εργοδότης που ήταν στο παρελθόν, το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό”, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως “οι υπάλληλοι που θα απολυθούν από το Δημόσιο θα αντικατασταθούν ένας προς έναν με νέους υπαλλήλους που θα προσληφθούν βάσει όμως μιας κεντρικής στρατηγικής προσλήψεων, την οποία ελέγχει και χαράσσει το δικό μας υπουργείο σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους που είναι πραγματικά απαραίτητοι, με προσόντα και με διαδικασίες σκληρά αξιοκρατικές, υπαλλήλους που δεν μπορούμε να βρούμε μέσα από την κινητικότητα”.
Απευθυνόμενος στην τρόικα, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι “δεν υπάρχουν πλέον άλλες αντοχές στην κοινωνία για οριζόντια μέτρα, ούτε για φορολόγηση ούτε για άλλες περικοπές. Θυμίζουμε με κάθε ευκαιρία στους πιστωτές μας ότι όταν είχε υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο, η πρόβλεψη τότε ήταν για μια συνολική ύφεση στα χρόνια του μνημονίου της τάξης του 5% και βρεθήκαμε με πάνω από 25% και με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης”.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. “Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός. Θυμίζω ότι πολλοί, όταν είχε συγκροτηθεί αυτή η κυβέρνηση, είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν τον σύντομο πολιτικό της βίο, πέρασε από μια βαθιά κρίση τον περασμένο Ιούνιο, επιβίωσε, πιστεύω ότι σήμερα έχει μια στέρεη κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.
Ο κ. Μητσοτάκης καλεί για άλλη μια φορά τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων να απογραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα. “Σε περίπτωση που δεν απογραφούν αυτό συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Θέλω να το πω γιατί δέχονται εισηγήσεις από διαφόρους να μην το κάνουν. Η δική μου παρότρυνση είναι να διαβάσουν προσεκτικά τι προβλέπει ο νόμος και ο νόμος είναι ξεκάθαρος”, τόνισε.
Αναφορικά με τους επίορκους υπαλλήλους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχτηκε: “Η κατάσταση ήταν πολύ προβληματική. Υπήρχε ομερτά, ξεκάθαρα, ως προς την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Αυτό έχει αρχίσει και διορθώνεται. Είχε αρχίσει και επί του προκατόχου μου,του κ. Μανιτάκη. Εμείς επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, εκκαθαρίζουμε μια σειρά από παλιές πειθαρχικές υποθέσεις που δεν είχαν εκδικαστεί. Τα πρωτοβάθμια, που είναι 75, δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς, το ίδιο και τα δευτεροβάθμια. Έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα".