Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στην πρόθεση ψήφου δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ACTION 24.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,2% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,8%, το ΠΑΣΟΚ με 6,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,9% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3,7%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,4%, έναντι 23,6% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,9%. το ΚΚΕ με 5,6% και η Δημοκρατική Αριστερά με 4,3%. Οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται στο 10,4%.

Ενδιαφέρον έχει ο “αξιακός χάρτης” που καταγράφει το κυρίαρχο κριτήριο βάσει του οποίου καθορίζεται η προτίμηση των ψηφοφόρων κάθε κόμματος. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ ψηφίζουν κατά 45% με βάση τις θέσεις του κόμματος και κατά 33% με βάση την ιδεολογία, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον επιλέγουν κυρίως για τις θέσεις του (46%) και λιγότερο με βάση την ιδεολογία (24%) ή το συναίσθημα της οργής (22%), ενώ οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής την επιλέγουν κυρίως βάσει του συναισθήματος της οργής (50%), και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι της μοιράζονται ανάμεσα στην ιδεολογία (25%) και τις θέσεις της (24%).

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής παραμένει αρκετά υψηλό, ένα σχεδόν μήνα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό που καταγράφει στην αναγωγή επί των εγκύρων είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό που συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές, ενώ οι ψηφοφόροι της παρουσιάζουν και πολύ μεγάλη συσπείρωση, τηε τάξεως του 76%, με μόνο το ΚΚΕ να εμφανίζει μεγαλύτερη συσπείρωση (90%).

Σε άλλα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, το 76,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν απογοητευμένοι από όσα συμβαίνουν, ενώ μόνο ένα 23,5% πιστεύει πως οι συνθήκες θα βελτιωθούν, με τα ποσοστά αισιοδοξίας να είναι αρκετά χαμηλά ακόμα και στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ (40%) και του ΠΑΣΟΚ (35%).