Θέμα ωρών είναι η κατάθεση του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως τριών ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ όσοι υποκινούν δημόσια
το ρατσιστικό μίσος και τη βία. Ιδιες ποινές θα επιβάλλονται και σε όσους εγκωμιάζουν δημόσια ή αρνούνται κακόβουλα τα εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονίας και το Ολοκαύτωμα.
Το νομοσχέδιο δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο έως 100.000 ευρώ και αποκλεισμό από κρατικές επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις στα πολιτικά κόμματα και γενικά στα νομικά πρόσωπα που διαπράττουν τα παραπάνω εγκλήματα. Επίσης, πρώτη φορά ποινικοποιούνται τα συσσίτια μόνο για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, που καθιέρωσε η Χρυσή Αυγή, ενώ προστατεύονται τα θύματα ρατσιστικής βίας.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έως πρόσφατα αρνούνταν να προωθήσει νέο αντιρατσιστικό νόμο στη Βουλή. Επειτα από αρκετές παλινωδίες, αρκετά προβεβλημένα στελέχη της υποστήριζαν ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ήταν επαρκές. Οι ίδιοι δεν δικαιολογούσαν όμως γιατί τα θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων πολλαπλασιάζονταν με γεωμετρικούς ρυθμούς, ενώ την ίδια στιγμή οι δράστες αυτών των επιθέσεων παρέμεναν διαρκώς στο απυρόβλητο.
Η αλήθεια είναι ότι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των νεοναζιστών εγκληματιών δεν χρειάστηκε κάποιος ειδικός αντιρατσιστικός νόμος. Μόνο η πολιτική βούληση έλειπε. Και όταν αυτή βρέθηκε, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία κινήθηκαν αστραπιαία. Μέσα σε δέκα μέρες έκαναν όσα δεν είχαν κάνει σε είκοσι χρόνια.
Από την άλλη, είναι βάσιμη η ανησυχία πολλών, ιδίως στην Αριστερά, για το πώς μπορεί η εξουσία να χρησιμοποιήσει τόσο ισχυρά νομικά όπλα. Ο κίνδυνος να διωχθούν ιδέες και φρονήματα, αντί για πράξεις βίας και εγκληματικές συμπεριφορές, ελλοχεύει, όπως γράφει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Δικαίως φοβάται το ΚΚΕ και ένα κομμάτι της άλλης Αριστεράς, ότι με τις προβλεπόμενες διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση ακόμη και των ιστορικών απόψεων ή τη δίωξη οργανώσεων, στις οποίες θα αποδοθούν παρόμοιες προθέσεις και μάλιστα με απλή υπουργική απόφαση!
Η μεταφορά της αντιρατσιστικής νομοθεσίας είναι κοινοτική υποχρέωση στο πλαίσιο της Ε.Ε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ρατσισμός, τα κηρύγματα μίσους και τα εγκλήματα βίας που υποκινούνται από κίνητρα μισαλλοδοξίας είναι καταδικαστέα και πρέπει να τιμωρούνται. Το ερώτημα είναι εάν χρειάζεται η καθιέρωση «ιδιώνυμου» ρατσιστικού εγκλήματος, για να αποτραπούν όλα αυτά. Η πικρή εμπειρία της Χρυσής Αυγής απέδειξε πως όχι.