Με ρήτρα ΦΑΠ ο νέος φόρος στα ακίνητα

Μέσα στη μέρα αναμένεται η ετυμηγορία της τρόικας αναφορικά με το αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% από τα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι δανειστές θα απαντήσουν εντός της ημέρας στο ελληνικό αίτημα.

Μάλιστα αναφορικά με το φόρο ακινήτων, θα ενεργοποιηθεί με ρήτρα ΦΑΠ. Δηλαδή το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ θα είναι αυτό που θα ληφθεί υπόψη και για την προσδοκώμενη εισπραξιμότητα του ενιαίου φόρου.

Αν για παράδειγμα η εισπραξιμότητα στον ΦΑΠ διαμορφωθεί στο 75%, οι παραδοχές που θα ληφθούν υπόψη για την εκτίμηση των εσόδων από τον ενιαίο φόρο θα είναι στο 75% των 3,85 δισ. ευρώ που έχουν εκτιμηθεί μέχρι στιγμής. Αυτό το ποσοστό ικανοποιεί τους μέχρι σήμερα στόχους εσόδων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και αφορούν τη βεβαίωση φόρων 3,85 δισ. ευρώ και είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.

Εάν η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ διαμορφωθεί για παράδειγμα στο 80%, τότε θα αυξηθεί αυτομάτως στο ίδιο ποσοστό και η εισπραξιμότητα του Ενιαίου φόρου.

Νωρίτερα έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να αποφασιστεί η τελική μορφή του φόρου στα ακίνητα αλλά και να εξεταστούν όλες οι εξελίξεις στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης.

Στουρνάρας: Όχι σε νέα μέτρα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο φόρος θα είναι δικαιότερος από τον προηγούμενο γιατί, όπως είπε, παίρνει λιγότερα από περισσότερους. Όπως είπε, η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές θα είναι ελάχιστη.

Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων και, σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε πως στη σελίδα 14, υπάρχει η φράση που λέει ότι "για τις ανεπτυγμένες χώρες, το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικό έλλειμμα ή πλεόνασμα".

«Η Ελλάδα έχει πλεόνασμα 4,5% το 2013 και ενδεχομένως περισσότερο από 6% το 2014. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα» ξεκαθάρισε ο υπουργός λέγοντας πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι διαρθρωτικά.