Σαμαράς: Θα εξαφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή

“Μηδενική ανοχή στον νεοναζισμό, θα εξαφανίσουμε την Χρυσή Αυγή από την πολιτική ζωή του τόπου”, διακήρυξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα νεοναζιστικά κόμματα “ντροπή για οποιαδήποτε χώρα”, και ειδικά για την Ελλάδα που έχασε το 10% του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια της κατοχής, και απέδωσε το λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τη στρατηγική σχέση μακράς πνοής που οικοδομούν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ, μία σχέση που βασίζεται στις κοινές αξίες, στη μακρά ιστορία των δύο χωρών, αλλά και στο ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ειδική αναφορά έκανε στις μεγάλες ενεργειακές πηγές που υπάρχουν στις δύο χώρες και που μπορούν να αποτελέσουν την βάση για κοινή εκμετάλλευση στην παραγωγή και στην διακίνησή τους.

Αναφερόμενος στις απώλειες της κρίσης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% και το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, επεσήμανε όμως και κάποια θετικά στοιχεία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ χωρίς χρεοκοπία. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 και ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε στιγμή.

"Αδράξτε την ευκαιρία και επενδύστε στην Ελλάδα", προέτρεψε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη και ότι έχει κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι βραχυπρόθεσμη, αλλά βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα και κοινές αξίες.

Στο φόρουμ απευθύνθηκε και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάρ Σαλόμ ο οποίος έκανε εκτεταμένη αναφορά και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της σχετικά με την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Κάλεσε επίσης τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.