Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή
Με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη στην Ολομέλεια με αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (97 ψήφοι).
Την αρχή του νομοσχεδίου -επί της οποίας, επίσης, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), καταψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) και «παρών» ψήφισαν 29 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή).
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.
Μονομαχία αρχηγών στη Βουλή
Σφοδρή αντιπαράθεση, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε για περισσότερη από μιάμιση ώρα στην ολομέλεια όταν ο αρχηγός της ΝΔ έθεσε θέμα με τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, τον τρόπο νομοθέτησης, με αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη.
«Υπάρχει μια παροιμία που λέει "εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι". Και θέλω να γίνω σαφής. Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής, και αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ αλλά κάθε επιχείρηση» είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε: «Σας προκαλώ κύριε Μητσοτάκη να πάμε στην Ξάνθη, να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αλλά γιατί σας λέω ότι εκεί που μας χρωστάγατε, μας πήρατε το βόδι: Το λέω αυτό διότι τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας! Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω; Η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, στα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο! Αφήστε τα αυτά. Είναι ντροπή! Και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή».
«Δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. Οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και ισχύουν γι΄αυτούς που τις διέπραξαν και ούτε σβήνεται, ούτε προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Τι γίνεται: δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη. Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή, που δεν θέλει να σας παραδοθεί. Που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή. Που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα» είπε ο πρωθυπουργός.
Θέμα με τη βουλευτική τροπολογία του Δ. Δημητριάδη και τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή είχε εγείρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ζητώντας τον λόγο στην Ολομέλεια.
«Χθες, στις δέκα η ώρα, σας επισκέφθηκα και σας παρέδωσα μια εξασέλιδη επιστολή (σσ: αναφέρεται στον πρόεδρο της Βουλής) στην οποία παρουσιάζω αναλυτικά τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή. Στάθηκα ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάθεσης εκπρόθεσμων τροπολογιών, είτε υπουργικών είτε βουλευτικών, χωρίς καμία έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οποίες γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από του αρμόδιους υπουργούς και μισή ώρα μετά πήγατε προσωπικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμφωνήσατε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την κατάθεση των εκπρόθεσμων τροπολογιών. Μια ώρα μετά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την ίδια τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί πριν από ένα χρόνο, γίνεται αποδεκτή μισή ώρα μετά από την υφυπουργό και το βράδυ από τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση. Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο της τροπολογίας, αν και προφανώς εγείρει πολλά ερωτηματικά, γιατί αυτή τη στιγμή διαγράφονται πρόστιμα για λαθρεμπόριο, ποια είναι η επιβάρυνση για το δημόσιο και εν πάση περιπτώσει γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου και να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. «Δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Βουλή» είπε και πρόσθεσε: «δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος, τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που βιάζονται να γίνουν καθεστώς. Κύριε πρόεδρε προστατέψτε το κύρος του κοινοβουλίου». Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιους αφορά.
«Ζήσαμε από αυτά εδώ τα έδρανα την κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009 και μετά. Και έχουμε εμπειρία και γνωρίζουμε. Και ζήσαμε κυρίως μαζί τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά που, ως πρωθυπουργός, δεν είχε έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε καμία ερώτηση. Και μια διαδικασία η οποία ήταν fast track με δεκάδες Πράξεις Νομοθετικου Περιεχομένου (ΠΝΠ), δεν τα ξεχνάμε αυτά, δεκάδες, είχατε σπάσει όλα τα ρεκόρ. Μιλάτε εσείς για τροπολογίες; Ξεχνάει ο ελληνικός λαός τις τροπολογίες τις νυχτερινές με τις οποίες δίνατε ασυλία στους τραπεζίτες που αποφάσιζαν τα θαλασσοδάνεια σας; Ξεχνάει ο ελληνικός λαός και το Σώμα τις τροπολογίες με τις οποίες σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα; Τα ξεχνάμε αυτά; Τα ξεχνάμε;» ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις που ήγειρε ο πρόεδρος της ΝΔ για τον τρόπο που νομοθετεί και λειτουργεί η Βουλή.
«Η κοινοβουλευτική λειτουργία κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε. Κι εγώ προσωπικά θα ήθελα να είναι πάντα εδώ οι υπουργοί και εγώ προσωπικά όποτε μπορώ και δεν είμαι εκτός, έρχομαι εδώ και απαντώ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, όταν υπάρχει θέμα ουσίας να μην βάζει θέματα διαδικασίας. Αναφερόμενος στην τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη, είπε ότι χθες το βράδυ υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και θα έπρεπε πρώτη η ΝΔ να επικροτήσει διότι «κόπτεται» για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
«Είχα μια απορία αλλά τώρα κατάλαβα» είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αγωνία αν η τροπολογία είναι από βουλευτή και αν είναι από την Κοζάνη. Φαίνεται πως το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του ρόλο του βουλευτή, πιστεύοντας ότι οι βουλευτές δεν έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο. Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να ψηφίσει την τροπολογία, διότι κατανοεί ότι καλό είναι το παιχνιδάκι με τις εντυπώσεις, αλλά αύριο θα βγει έξω από την αίθουσα και όταν πάει να συναντήσει τους εργαζομένους που αγωνιούν, και τους ίδιους τους βουλευτές του που κατανοούν ότι δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να μην υπάρχουν νόμοι και κανόνες, ότι δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να έρχονται επενδυτές, και να χρεώνονται πρόστιμα που αφορούν προηγούμενη διαχείριση, προηγούμενων διοικήσεων, τότε θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να υπερασπιστεί τη στάση του μέσα στη Βουλή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Λυπάμαι, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ, μια παράταξη που κυβέρνησε για πολλά χρόνια τον τόπο, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας που το μόνο που έχει να κάνει, είναι να λέει εκλογές, για να έρθει στην εξουσία, αν και χρεοκόπησε τον τόπο, χωρίς θέση εναλλακτική, χωρίς στάση, χωρίς ευθύνη για το μέλλον της χώρας. Αυτό μπορεί να είναι θεμιτό, για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και να ψαρεύει στα θολά της ακροδεξιάς, αλλά δεν μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον τόπο και για μια παράταξη που θέλει να είναι κυβερνώσα».
«Αρνείστε να συζητηθεί η ουσία! Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του, βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου, όταν παρελπίδα τους έκλεισε η πολιτική συμφωνία, τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία και η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας που εσείς την οδηγήσατε» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «μην έχοντας τι άλλο να πείτε τώρα, έρχεστε εδώ και δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας, αποφεύγοντας να μιλήσετε επί της ουσίας. Είχα πει ότι όταν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα σταματήσει η δυνατότητα της τρομολαγνείας, τότε και εσείς που διαρκώς ζητάτε εκλογές, θα είστε γραφικός! Σήμερα αποδεικνύεται ότι είστε γραφικός μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία».
«Δεν είναι ζήτημα διαδικασίας» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι κανείς δεν ισχυρίζεται πως πάντα ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής ήταν υποδειγματικός, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ουσία της τροπολογίας, αναρωτήθηκε γιατί η τροπολογία, αν είχε σκοπό να προστατέψει επενδύσεις, τότε δεν ήρθε ως υπουργική μαζί με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, γιατί ήρθε από έναν βουλευτή Κοζάνης και όχι από τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η ίδια τροπολογία είχε κατατεθεί και ένα χρόνο νωρίτερα και πρότεινε ως συμβιβαστική λύση, να αποσυρθεί η τροπολογία και να κατατεθεί στη Βουλή ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και τότε θα εξηγήσει η κυβέρνηση αν αφορά συγκεκριμένη επένδυση.
«Αν κρίνουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ πέρα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Αν δεν το κάνετε αυτό, υπονομεύετε το κοινοβούλιο και εγείρονται ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία αυτή» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όταν κ. Τσίπρα, μιλήσατε ως πρωθυπουργός από αυτό το βήμα, κλείσατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε κάθε λέξη του συντάγματος. Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η τροπολογία, χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Απαντήστε τώρα αντί να κρύβεστε» ανέφερε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει πείτε μας, επειδή ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, πείτε την! Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Σας ρωτώ. Ούτε καν βουλευτής στου οποίου την εκλογική περιφέρεια είναι η επιχείρηση, δεν είχε το κουράγιο να καταθέσει αυτή την τροπολογία. Σας ζητώ λοιπόν να αποσύρετε την τροπολογία, για να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να την καταθέσετε με την έκθεση του ΓΛΚ και να εξηγήσει ο υπουργός ποιον αφορά. Διαφορετικά είστε υπόλογος κύριε Τσίπρα διότι υπονομεύετε με προσωπική σας ευθύνη τη διαδικασία και είστε υπόλογος διότι αφήνετε να κρέμονται σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρια που εγείρουν πολύ εύλογα ερωτήματα».