Έδωσαν λίστα με συγκεκριμένες υποθέσεις διαφθοράς
Τα μυστικά που κρύβουν τα Panama papers επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν με στόχο να βρεθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι μεγάλων χρηματικών ποσών που καταγράφονται στις λίστες των Panama Papers κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων, με επικεφαλής τον κ. Παν. Αθανασίου που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, ταξίδεψε στη Χάγη και συναντήθηκε με την Γενική Εισαγγελέα του Παναμά.
Οι εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν συγκεκριμένη λίστα και υπέβαλαν αιτήματα για το άνοιγμα λογαριασμών που συμπεριλαμβάνονται στα Panama papers σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν σε στοιχεία που φέρονται να έχουν εντοπίσει, κατά τη διάρκεια της έρευνας τους, για ανοίγματα λογαριασμών Ελλήνων αλλά κυρίως εταιριών και ιδρυμάτων, που είναι στις επίμαχες λίστες, προκειμένου να εντοπιστούν οι τελικοί αποδέκτες των χρημάτων.
Οι Έλληνες εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβαν θετική απάντηση από την Γενική Εισαγγελέα του Παναμά μόνο σε ότι αφορά στις υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και όχι σε αυτές της φοροδιαφυγής καθώς όπως διευκρινίστηκε στην συγκεκριμένη χώρα δεν υπάρχει αυτό το αδίκημα.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό κλιμάκιο είχε σειρά συναντήσεων, οι οποίες οργανώθηκαν από την Eurojust, με εισαγγελείς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν τα Panama Papers. Εκτός από τη χώρα μας για το θέμα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί καθώς στις λίστες εντοπίζονται πολλοί λογαριασμοί πολιτών αλλά και εταιριών δικών τους συμφερόντων. Επιπλέον, με την υπόθεση ασχολούνται και οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ . Στόχος είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία από τον Παναμά που θα ανοίξουν το δρόμο για να εντοπιστεί η διαδρομή του μαύρου χρήματος που διακινήθηκε αλλά και οι τελικοί του αποδέκτες του.
Υπενθυμίζεται ότι τα λεγόμενα Panama Papers είναι έγγραφα της παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο στην παροχή υπηρεσιών για εξωχώριες και υπεράκτιες εταιρίες, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν, πριν από περίπου ένα χρόνο, από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).
Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν φθάνουν τα 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα και αφορούν πληροφορίες για τουλάχιστον 214 χιλιάδες υπεράκτιες εταιρίες, στην πλειοψηφία τους με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους, που φαίνεται να διακινούσαν παράνομα χρήματα.