Ο πρωθυπουργός σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη περί «προληπτικών μέτρων λιτότητας».
Όπως εξήγησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το κλειδί βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί που είπε στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι τα μέτρα θα έχουν καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι μέτρα μηδενικής επιβάρυνσης τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού». Επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία αίρεση για τα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως δεν υπάρχει και για τα άλλα μέτρα. Τέλος, υπογράμμισε ρητορικά ότι μετά την "επιτυχίες" της πολιτικής διαπραγμάτευσης των δύο τελευταίων ετών "... η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα της καρπαζιάς"!
Υπογράμμισε ότι το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είναι βασική προϋπόθεση για να επιταχυνθεί η εντυπωσιακά ανοδική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που το κεντρικό στοιχείο θα είναι η παραγωγή νέου πλούτου, η προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι και το πώς. Είπε ότι οι βάσεις που ετέθησαν την περασμένη Δευτέρα, επιτρέπουν να προχωρήσουμε γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος.
«Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος γαι την υιοθέτηση αξιόπιστου και ρεαλιστικού σχεδίου, που σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν μπορούμε να μη χαρούμε όταν ακούμε από επίσημα χείλη για την ανάγκη να υπάρξει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για μέτρα λιτότητας, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνική δουλειά που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντική.
Ο κ. Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα και στον κ. Τσακαλώτο και στον κ. Χουλιαράκη και σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα αποτέλεσε ηχηρή απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα αποτύχουμε, ότι θα τα δώσουμε όλα, ότι θα τραπούμε σε άτακτη φυγή.
Διερωτήθηκε γιατί δεν λέει κάτι ο κ. Μητσοτάκης «που πρωταγωνίστησε στα καταστροφολογικά σενάρια» για τα αποτελέσματα του Eurogroup τόσες μέρες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ειπώθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν άρρωστος και ότι τον είδε χτες στα εγκαίνια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ευχήθηκε περαστικά.
Κατέκρινε τη ΝΔ που κατηγορούσε τον κ. Τσακαλώτο ότι δήθεν κρύβεται και διερωτήθηκε δηκτικά εάν πήγαν "στη Νικολούλη", για να επισημάνει ότι ο υπουργός Οικονομικών απάντησε χτες στη Βουλή και θα το κάνει και την Τρίτη. Αντίθετα, εκείνος που κρύβεται τόσες μέρες, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας
Λεβέντης: Χαστούκι στους χαμηλόμισθους η μείωση του αφορολόγητου
«Χαστούκι» στα πολύ χαμηλά εισοδήματα θα αποτελέσει η μείωση του αφορολόγητου, ενώ τα «αντίμετρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν αποτελούν εγγύηση για τους πολίτες που θα χάσουν από τη συμφωνία, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».
Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι για κάθε ευρώ θα επιστρέφει στον φορολογούμενο το ίδιο ποσό, από την λήψη των αντισταθμιστικών μέτρων. «Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Παγκόσμιο φαινόμενο και οικονομικό θαύμα θα είναι. Να το αναλύσετε και θα πάρετε πνευματικά δικαιώματα κι από άλλες χώρες» είπε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
Αμφισβητώντας τόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από μια τέτοια πολιτική, αλλά και το αποτέλεσμα για τους ίδιους τους φορολογούμενους πολίτες, ο κ. Λεβέντης και διερωτήθηκε: «αν από την μία τα παίρνετε από τους πολίτες και από την άλλη τα δίνετε, αυτό τι όφελος θα έχει για τους δανειστές;».
Παράλληλα, τόνισε πως ούτως η άλλως η μείωση του αφορολόγητου, σε αντιστάθμισμα με τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα χαμηλά εισοδήματα. «Δηλαδή αν κόψεις έναν μισθό - γιατί τόσο θα κοπεί από τον χαμηλοεισοδηματία με την πτώση του αφορολόγητου -κι αυτός δεν έχει σπίτι, για να πληρώσει μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να αγοράσει και καταναλωτικά αγαθά, ώστε να επωφεληθεί της μείωσης του ΦΠΑ, από πού θα επιστρέψουν τα χρήματα από τις απώλειες;» ανέπτυξε το σκεπτικό του ο κ. Λεβέντης.
«'Αρα, εκείνοι που χάνουν είναι τα χαμηλά και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Και γιατί θα πάρουμε μέτρα, αφού θα τα εισπράξουμε και πάλι μετά; Τι αλχημεία είναι αυτή;» επέμεινε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι νομοθετεί προληπτικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές, ενώ οι ίδιοι οι υπουργοί έλεγαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αντίκειται στο Σύνταγμα μια τέτοια νομοθέτηση. «Αλλά συνηθίσαμε να κάνουμε το Σύνταγμα χαλί και να το πατάμε. Μήπως δεν είναι αντισυνταγματικά μέτρα ο κόφτης και το Υπερταμείο; Δεν μας πειράζει πια όμως» υποστήριξε ο κ. Λεβέντης.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε και πάλι οικουμενική κυβέρνηση, που θα είναι αυστηρώς προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό.
"Εξαιρετική επιτυχία ο συμβιβασμός στο Eurogroup"
«Είναι εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας η συμφωνία του Eurogroup» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Άλλοι συνάδελφοι του κ.Λεβέντη έκριναν σκόπιμο να μη με ρωτήσουν για το τι έγινε αλλά επέλεξαν να κρύβονται».
«Η δουλειά που γίνεται αρχίζει και αποδίδει καρπούς» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και είπε: «Οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται. Η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά».
Μάλιστα είπε πως: «Όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ο δότης, δώσαμε κιόλας».
Δεν δικαιολογούνται νέα μέτρα λιτότητας ανέφερε ο πρωθυπουργός και είπε ότι: «Η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητα έγινε σεβαστή από τους θεσμούς». Με λοιδορήσατε, με είπατε ψεύτη, η ηπιότερη κριτική ήταν ότι δεν το εννοούσα, ότι ήταν διαπραγματευτική θέση, σημείωσε.
«Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς», είπε.
Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Στο Eurogroup έγινε καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στο Eurogroup έγινε μια κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης-επικεφαλής θεσμών. Συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση και επί αυτής θα γίνει η τεχνική συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.
«Αν με ρωτάτε αν συμφωνώ με την αναγκαιότητα αλλαγής μίγματος θα πω όχι. Αν όμως πας σε μια διαπραγμάτευση θα πρέπει να κάνεις και υποχωρήσεις. Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετυχαίνουμε έντιμο συμβιβασμό», σημείωσε.