Συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό
Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το αγροτικό.
"Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος", τόνισε ο κ. Τίπρας και πρόσθεσε: "Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ".
Εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.
Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.
Ενημέρωση για το Κυπριακό
"Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη", ανέφερε ο πρωθυπουργός, προτάσσοντας της ομιλίας του στην Βουλή, μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό.
Έκανε λόγο για σκληρή επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, "χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας".
Επισημαίνοντας ότι είμαστε σε ένα σημείο όπου χωρίς να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα έχουμε, ωστόσο, σημαντικές εξελίξεις καθώς για πρώτη φορά ανταλλάχτηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν, για πρώτη φορά στην ατζέντα τέθηκαν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία, ενώ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και η ΕΕ και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη.
Χωρίς υπεραισιοδοξία, αλλά με σύνεση συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδεοληψίες και φοβικότητα και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.
Προϋπόθεση είναι και η άλλη πλευρά του τραπεζιού, και ιδιαίτερα η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα, βάζοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική και δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα.
Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικων, γιατί είναι αυτονόητη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα
«Η δεύτερη αξιολόγηση -που έχετε βάλει τα λεφτά σας ότι δεν θα κλείσει- θα κλείσει και θα κλείσει και χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Αγροτικό.
Υπογράμμισε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της, το 2018 και ότι «εντείνουμε τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, ώστε και μετά την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης να είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές χρήματος».
Εξαπέλυσε συνολική επίθεση προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ο σχεδιασμός του είναι η αποτυχία της αξιολόγησης και της εθνικής προσπάθειας, προκειμένου να έρθει στη συνέχεια να εφαρμόσει επί ερειπίων «το πιο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει δει ποτέ η χώρα»: διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και μειώσεις μισθών και συντάξεων. «Το σχέδιο σας είναι να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη», «να έρθετε να ολοκληρώστε το σοκ και την καταστροφή που άφησαν στη μέση το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος», είπε.
«Δεν θα σας το επιτρέψουμε αυτό κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει τι εννοεί ότι ζητά άρον-άρον κλείσιμο της β' αξιολόγησης: «Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ναι ή όχι; Να εφαρμόσουμε τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που προτείνει το ΔΝΤ για μετά το πρόγραμμα, ναι ή όχι; Να συνεχιστεί το καθεστώς εξαίρεσης στην ελληνική αγορά εργασίας από τους ευρωπαϊκούς εργασιακούς νόμους, ναι ή όχι; Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ ως καταστροφική εξέλιξη; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι οι πιο σκληροί από τους δανειστές πρέπει να επιμένουν σε νέα σκληρά μέτρα; Συνεχίζετε να επαγγέλλεστε την πρότασή σας για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ομαδικές απολύσεις; Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως ιδεοληψία της αριστεράς; Συνεχίζετε να θεωρείτε την κοινωνική πλειοψηφία ως αδαή;»
Τόνισε ότι ο λαός καταλαβαίνει ποιος προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ποιος μπλοκάρει την πορεία ανάκαμψης της χώρας. «Εμείς προχωράμε μπροστά και δεσμευόμαστε ότι κάθε φορά τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τη χώρα, ακόμα κι αν σημαίνει ότι θα είναι χειρότερα για το δικό σας πολιτικό σχέδιο».
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε εκτενή περιγραφή μιας βελτιωμένης εικόνας της σημερινής οικονομικής κατάστασης σε σχέση με εκείνα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και συγκριτικά με το πόσο χειρότερα θα ήταν σήμερα τα πράγματα για τους πολίτες (13 δισ. επιπλέον μέτρα) με βάση τις συμφωνίες της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% για το 2016-2016-2017.
Ως προς τη συζήτηση καθεαυτή για το αγροτικό, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή διαδικασία. Ωστόσο, απέκρουσε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, υπενθυμίζοντας τις ευθύνες τους για τη συνολική υποβάθμιση του αγροτικού τομέα, και εξηγώντας ποιες βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τέσσερις σημαντικές, στοχευμένες παρεμβάσεις, που σε διαρκή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο θα μπορέσει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την υπεραπόδοση στην οικονομία: α) μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, β) μείωση στον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, γ) μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών, ιδίως στη ζωική παραγωγή, δ) τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.
Ο κ. Τσίπρας ωστόσο σημείωσε, ότι δεν είναι τόσο ειλικρινές το ενδιαφέρον για τα αγροτικά προβλήματα όσων κυβέρνησαν και είναι στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς τους ότι ο σχεδιασμός τους είναι να εκβιάσουν μια σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες, προκειμένου να καρπωθούν πολιτικό όφελος. Τόνισε ότι η καθιέρωση διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες τους χαλάει το σχετικό αφήγημα και πως είναι «απλοϊκή» αυτή η τακτική τους γιατί αποφεύγουν να πουν στους αγρότες ότι τα ίδια κόμματα ευθύνονται για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Τους καταλόγισε θράσος να εγκαλούν την κυβέρνηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, την κατάσταση στην υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, εκείνοι που τα προκάλεσαν, τα συσσώρευσαν, που «με το PSI λεηλάτησαν με μια υπογραφή», τελικά να επερωτάται το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς «όταν η Siemens, η Νovartis, η οι “κήρυκες” των δανείων, οι λίστες του μαύρου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια, σκάνε το ένα μετά το άλλο». Τους κάλεσε να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού, ο οποίος «θυμάται ποιοι μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι, που σήμερα εμείς προσπαθούμε με πολύ μεγάλη δυσκολία να ξεπεράσουμε μέρα τη μέρα».
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε πρόσφατη αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ότι θα προβεί σε μονομερή ενέργεια απέναντι στους θεσμούς για τη μείωση της φορολογίας: «Προσέξτε κ. Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα και σιγά τη “Συμφωνία Αλήθειας”, μην είστε τόσο σκληροί απέναντι στους θεσμούς, την είδε την παλικαριά σας ο λαός με τη 13η σύνταξη». «Φτερνίστηκαν στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα», είπε, προσθέτοντας ότι με χαιρεκακία πανηγύρισε όταν πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Καμιά μονομερή ενέργεια δεν έχετε σχέδιο να κάνετε», είπε, σημειώνοντας ότι η «μείωση στη φορολογία που ευαγγελίζεστε» αφορά μόνο τα μεγάλα εισοδήματα, τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες περιουσίες, «τα συμφέροντας που εκπροσωπείτε». Είπε ότι στήνει το αφήγημά του για να προχωρήσει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα και πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού.
«Ακούστε μια και καλή: Αυτή η κυβέρνηση ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες προσπαθεί πάντα να διασφαλίσει τους πιο αδύναμους. Μιλήσαμε για “παράλληλο πρόγραμμα” και αυτό υλοποιείται βήμα το βήμα. Πρόσθεσε ότι παρά τους πανηγυρισμούς της ΝΔ, η ίδια η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι ο νόμος της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ ισχύει και θα προχωρήσει η αδειοδότηση. «Θα είστε και δεύτερη φορά απέναντι;».
Τόνισε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε τα οικονομικά μεγέθη που εμφανίζει σήμερα η οικονομία που γυρίζει σελίδα, θα είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι ζούμε σε έναν παράδεισο. Όμως η κυβέρνηση αυτή δεν μιλά για success story, παρότι οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν και είναι εντός προγράμματος για δεύτερη χρονιά. Είπε ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι γιατί αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή, η σπατάλη και πως «αυτός είναι ο δρόμος που θα μας επιτρέψει προοπτικά τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης φορολογικής ελάφρυνσης στους πιο αδύναμους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
«Σε διαρκή και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες»
Ξεκινώντας με μια αναδρομή στις «μεγάλες ευθύνες» αυτών που διαχειρίστηκαν το χθες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνωρίζουν τα αποτελέσματα τους οι αγρότες: μια πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε συστηματικά τη βιωσιμότητα του παραγωγικού τομέα, που χρησιμοποίησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη συγκρότηση τεράστιων πελατειακών δικτύων, που μετέτρεψε σειρά αγροτικών συνεταιρισμών σε άντρα πελατειακής διαπλοκής και διαφθοράς, που υπηρέτησε τους κερδοσκόπους σε βάρος του αγροτικού εισοδήματος. Σε αυτό το πλαίσιο τους καταλόγισε υποκρισία να χτυπούν τώρα την πλάτη των αγροτών, για να πλήξουν την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά την κατάσταση αυτή που κληρονόμησε η κυβέρνηση, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και αναζωογόνησης της υπαίθρου, βασικό εργαλείο του οποίου είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης απάντησε διεξοδικά ότι:
Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Το πρόγραμμα θα κινητοποιήσει 6 δισ. ευρώ από εθνικούς, ιδιωτικούς και κοινοτικούς πόρους. Η κοινοτική συμμετοχή θα φτάσει τα 4, 7 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα και το 37% των πόρων του έχει εκχωρηθεί ώστε να το διαχειριστούν οι περιφέρειες.
Οι στρατηγικές επιδιώξεις
Πρώτη είναι η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα και η ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα. Δεύτερη, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής. Τρίτη, η επιμονή στην ποιοτική γεωργία. Σημείωσε πως το κρίσιμο ερώτημα όμως, είναι πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθούν αυτές οι επιδιώξεις, όταν τα πρώην κυβερνητικά κόμματα παρέδωσαν στον τομέα των ενισχύσεων, πρόστιμα και καταλογισμούς που έφταναν τα 3 δισ. ευρώ και όταν οι εκκρεμότητες από την καταβολή ενισχύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων φτάνουν έως και τη δεκαετία, ξεκινώντας από το 2007.
Τόνισε ότι παρόλα αυτά, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα, χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς και ταυτόχρονα εξοφλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εκκρεμότητες δεκαετίας που παραλάβαμε, διαδικασία που ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, σε όλα τα καθεστώτα, μέσα στο 2016, ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ.
Επισήμανε ότι δεν ισχύει, ούτε υπάρχει καθυστέρηση στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο. Η επιστροφή φόρου πετρελαίου παρά την καθυστέρηση για ελεγκτικούς λόγους, θα καταβληθεί ως το τέλους του Γενάρη. Ταυτόχρονα η επιστροφή ΦΠΑ ειδικού καθεστώτος συνεχίζεται.
Απαντώντας στις αιτιάσεις για μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, είπε ότι το καθεστώς που παρέλαβε η κυβέρνηση προέβλεπε φορολόγηση των αγροτών με ενιαίο συντελεστή 13%. Δεσμεύτηκε στις περυσινές συναντήσεις με τους αγρότες για δικαιότερο φορολογικό σύστημα για την πλειοψηφία τους και έγινε πράξη: Υλοποιήσαμε πρώτη φορά αφορολόγητο για τους αγρότες, περίπου ως τα 9.500 ευρώ. Το αφορολόγητο των αγροτών συνυπολογιζόμενης της βασικής ενίσχυσης, τάνει τα 12.500 ευρώ. «Πιστεύετε ότι είναι λίγο;» σχολίασε, εξηγώντας ότι: αφορά τη μεγάλη πλειονότητα με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι αγρότες, το 95% των αγροτών, που δηλώνει, χωρίς τις ενισχύσεις, εισοδήματα κάτω από 9.000 το χρόνο.
Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία, είπε, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ φόρο, αλλά και θα του επιστραφεί μέσα στο έτος όη η προκαταβολή που είχε πληρώσει το 2016.
Τόνισε ότι η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα επιτεύχθηκε να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού. Είπε ότι τα οφέλη από την προαναφερθείσα μείωση της φορολογίας υπερκαλύπτουν ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές.
Επισήμανε ότι η κατώτερη σύνταξη για τον αγροτικό κόσμο μέχρι την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν 145 ευρώ που το 2017 θα γινόταν μηδέν. Αντίθετα, «θεσμοθετήσαμε την εθνική σύνταξη, ως ελάχιστη βάσιμη υπολογισμού που μαζί με την ανταποδοτική θα είναι τουλάχιστον 450 ευρώ. Στην πορεία θα είναι στα 504 ευρώ η ελάχιστη σύνταξη, Ο αγρότης θα απολαμβάνει ίσες παροχές με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους», υπογράμμισε.
Παραθέτοντας τις σημαντικότερες θεσμικές τομές στον αγροτικό χώρο, μίλησε για τη θέσπιση του εργόσημου για τους παράτυπα διαμένοντες εργάτες γης, την προώθηση νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, έκδοση της κάρτας του αγρότη, ίδρυση του οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών αγροτικού χαρακτήρα υπό τον έλεγχο του δημόσιου, με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του από νέους αγρότες, νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες, προετοιμασία ειδικών παρεμβάσεων για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στα γαλακτομικά προϊόντα, για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας και τον έγκαιρο χρόνο πληρωμής προμηθευτών προς τους αγρότες, υπογραφή άμεσα της υπουργικής απόφασης για τις λαϊκές αγορές και τις αγορές παραγωγών και βιοκαλλιεργητών.