Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναμένεται, να καταθέσει διάταξη που καταργεί το 2α του ν. 2339/15 και το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.
Με τη διάταξη, όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επαναφέρονται στο ΕΣΡ.
Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Μέχρι στιγμή η ΝΔ επιμένει στην πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά.
Στις 5 το απόγευμα ο Νίκος Βούτσης συγκαλεί τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Στη διάσκεψη συμμετέχουν 25 μέλη και για να ληφθεί απόφαση, απαιτούνται τα τέσσερα πέμπτα του συνόλου των μελών, δηλαδή 20 ψήφοι.
Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς δεν είναι δεδομένα ότι η κυβέρνηση επιμείνει στην πρότασή της να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας. «Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων», τονίζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Έως αργά το βράδυ οι ζυμώσεις συνεχίζονταν και για άλλα πρόσωπα.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε «συνεχή διάσκεψη» για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
Οι προσωρινές άδειες
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξεκαθάρισαν στον ΣΚΑΪ ότι έως ότου να συσταθεί το ΕΣΡ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση-γέφυρα, που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας για τα κανάλια έναντι χρηματικής καταβολής.
Απαντώντας σε ενδεχόμενη ένσταση ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το νόμο Παππά, καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος και ο κ. Φίλης είπαν ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις.
Ο κ. Κρέτσος μάλιστα εξήγησε ότι προσωρινές βεβαιώσεις θα μπορούν να λάβουν ακόμα και επιχειρηματίες που δεν έχουν σήμερα τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός των καναλιών να αυξηθεί πριν καν διοργανωθεί ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ.
Οι ενστάσεις για το Βύρωνα Πολύδωρα
Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταστήσει σαφές ότι τη Δευτέρα, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θα απορρίψουν τον υποψήφιο πρόεδρο ΕΣΡ που έχει προτείνει κυβέρνηση, τον πρώην υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα.
Ο κ. Φίλης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι αρνούμενη να στηρίξει τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή απορρίπτει ένα συναινετικό άνοιγμα που έκανε η κυβέρνηση προς την δεξιά.
Παρά ταύτα, σε ένα σημάδι υποχώρησης στο θέμα του προσώπου, ο υπουργός Παιδείας προσέθεσε ότι ο κ. Πολύδωρας είναι μόνο ένα από τα πρόσωπα που μπορεί να προτείνει η κυβερνητική πλευρά, κι ότι εάν η υποψηφιότητά του καταψηφιστεί, τότε οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.