Τηλεοπτικές άδειες και προαπαιτούμενα στις πρώτες θέσεις της πρωθυπουργικής ατζέντας
Mε καυτά μέτωπα της εσωτερικής επικαιρότητας θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στις ΗΠΑ για τη συνέλευση του ΟΗΕ και τη μίνι σύνοδο κορυφής στην Αυστρία για το προσφυγικό.
Στην παρούσα χρονική στιγμή βρίσκεται σε προτεραιότητα στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού η υπόθεση των τηλεοπτικών και το πολωμένο πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, ενώ την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές των εμπλεκόμενων στη διαδικασία.
Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να περάσει έως το βράδυ της Τρίτης από τη βάσανο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη ξεκινά η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Παιδείας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ως εκ τούτου το καλεντάρι της εβδομάδας προοιωνίζει μετωπική σύγκρουση του Μαξίμου με την αντιπολίτευση με αιχμή του δόρατος το φλέγον θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μετά από μία εβδομάδα που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα, συνεχίστηκε στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκε στη Βιέννη, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να δώσει εντός της Ολομέλειας της απαντήσεις για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ενώ δεδομένο θεωρείται πως από βήματος της Βουλής θα προβεί και σε έναν απολογισμό των διεθνών επαφών που είχε για τα ζητήματα του χρέους και του προσφυγικού.
Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται είναι ικανό να βγάλει τη χώρα από την κρίση, επααμβάνοντας πως πρέπει και οι δανειστές να τηρήσουν τα συμπεφωνηθέντα για το χρέος. «Η στιγμή είναι τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη βιωσιμότητά του εντός του 2016, στέλνοντας το μήνυμα από το βήμα του Concordia Summit, με συνεργάτες του να κάνουν λόγο για «ισχυρό σήμα από τις ΗΠΑ που τάχθηκαν υπέρ της άμεσης διευθέτησης του χρέους». Έτσι, με την ψήφιση των τελευταίων εκκρεμοτήτων στο Μαξίμου θέλουν να γυρίσουν σελίδα να να περάσουν στη δεύτερη αξιολόγηση με στόχο να έχει επιτευχθεί το κλείσιμό της μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που εντοπίζονται στη στάση κυρίως του ΔΝΤ για τα εργασιακά.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση προσδοκούν η επιστροφή του πρωθυπουργού να συνοδευθεί και με μία αντεπίθεση του Μαξίμου, μέσα από την αποδόμηση των επιχειρημάτων που όπως τονίζουν, «υιοθετούν από κοινού καναλάρχες και Νέα Δημοκρατία».