Η απάντηση σχετικά με το αίτημα παράτασης της ημερομηνίας πληρωμής της πρώτης δόσης
Σε κλίμα καλής συνεννόησης διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τους εκπροσώπους των καναλιών που έχουν - εκτός απροόπτου - εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια.
Ο κ. Παππάς προανήγγειλε ότι τέτοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, και δικές του, και του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τους συμβούλους των ιδιοκτητών, για να οργανώσουν με συγκροτημένο τρόπο τη μετάβαση στην καινούρια τηλεοπτική πραγματικότητα.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε αποχωρώντας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Παππάς μίλησε για πολύ παραγωγικές συναντήσεις και πρόσθεσε «νομίζω ότι όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν συνείδηση της ευθύνης που φαίνεται ότι αναλαμβάνουν, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα για την αντικειμενικότητα, για την με ίσους όρους προβολή όλων των απόψεων, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και που για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την παραγωγή προγραμμάτων και την ποιότητα τους».
Σε ερώτημα σχετικά με τον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης (σ.σ. εκ μέρους των τεσσάρων υπερθεματιστών), ο κ. Παππάς είπε ότι είναι σαφές και από τον νόμο και από την προκήρυξη το πώς αυτά πρέπει να δρομολογηθούν. «Κρατήστε πάντως ότι όλα έγιναν σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Και σε σχέση με τη λεγόμενη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου που θα ενισχύσει κατακόρυφα τη διαφάνεια σε μια αγορά που μάλλον δεν φημίζεται για τη διαφάνειά της».
Ερωτηθείς για τους άνεργους που θα προκύψουν, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι είναι υποκριτικό ορισμένοι να επιτίθενται στην κυβέρνηση για αυτά τα ζητήματα και πως για πρώτη φορά, με τον νόμο της κυβέρνησης, μπαίνει φρένο στη μείωση της απασχόλησης στον κλάδο της τηλεόρασης. Είπε ειδικότερα ότι «ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποφέρει από ραγδαία μείωση της απασχόλησης» και πως «είναι η πρώτη φορά που με τον ν.4339, τον δικό μας νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες μπαίνει ένα φρένο στη μείωση της απασχόλησης». Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «ειδικά όσοι κατηγορούσαν εμένα προσωπικά και την κυβέρνηση ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα, όταν απαιτήσαμε, ψηφίσαμε και περάσαμε να είναι τουλάχιστον 400 οι εργαζόμενοι στα κανάλια εθνικής εμβέλειας -ακολουθούν βεβαίως και τα περιφερειακά όπου κι εκεί για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις απασχόλησης θα είναι πάρα πολύ αυστηρές- είναι υποκριτικό ορισμένοι να επιτίθενται σε εμάς για αυτά τα ζητήματα». Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξουν βεβαίως όλες οι μέριμνες που αφορούν άλλα υπουργεία και λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά για πρώτη φορά, νομίζω ότι ο νόμος ο δικός μας, έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο».
Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο συμμαχιών μεταξύ καναλαρχών, σημείωσε ότι αυτά είναι επιχειρηματικές αποφάσεις τις οποίες δεν θα ήθελε εκείνος να σχολιάσει και να παρέμβει.
Νομίζω ότι θα είμαστε μέσα στα προβλεπόμενα, δεν θα καθυστερήσουμε, απάντησε αναφορικά με τις περιφερειακές και θεματικές άδειες.
Τέλος, ο κ. Παππάς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του αναφέροντας ότι οι 3 μήνες είναι το απώτερο όριο, δεν υπάρχει από καμιά πλευρά διάθεση για καθυστερήσεις, και οι προσωρινοί υπερθεματιστές που έχουν κανάλια που ήδη λειτουργούν αλλά και οι καινούργιοι θέλουν αυτή η διαδικασία να μην τραβήξει για πάρα πολύ.