Μήνας έντονων διεργασιών ο Σεπτέμβριος
Πυρετώδης αναμένεται να είναι ο φετινός Σεπτέμβριος στο κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων με προθεσμία το Σεπτέμβριο, στενεύουν ασφυκτικά.
Μέσα στον ερχόμενο μήνα, το κουαρτέτο των εκπροσώπων των δανειστών θα βρεθεί στην χώρα μας δυο φορές. Ενώ αναμένεται και η πολυσυζητημένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το χρέος.
Τρίτον, αλλά όχι πιο ασήμαντο, είναι ότι το ΔΝΤ αποφασίζει το αν θα επιστρέψει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το κουαρτέτο αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει η αξιολόγηση για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.
Διαβάστε σχετικά: Ποια είναι τα 35 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ
Προσεχώς... ΔΕΘ
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, στόχος των στελεχών της κυβέρνησης είναι καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και από την άλλη στο εξωτερικό πεδίο, οι απανωτές διεθνείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός αρχής γενομένης από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι την Πέμπτη, από τις οποίες το Μαξίμου προσδοκά να βγει με σημαντικά οφέλη τόσο για το μέτωπο της οικονομίας και του χρέους, όσο και για την προσφυγική κρίση.
Σύσκεψη με μορφή άτυπου υπουργικού συμβουλίου
Η καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας, θα διεξαχθεί τελικά σήμερα. Αναμένεται μάλιστα να αποτελέσει ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και να χαραχθούν οι επόμενες κινήσεις αλλά και οι στόχοι της κυβέρνησης. Οι συσκέψεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του τη Δευτέρα ήταν «τεχνικού επιπέδου», καθώς επί της ουσίας προετοιμάστηκε η ατζέντα για τη σημερινή σύσκεψη. Παράλληλα, την πόρτα του Μαξίμου πέρασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και των προαπαιτούμενων, καθώς στις 29 του μήνα συνεδριάζει το EuroWorking Group που θα κρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς επίσης θα δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεων των δανειστών ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης για τα εργασιακά.
Για το μέτωπο της ΔΕΘ και την προετοιμασία των εξαγγελιών Τσίπρα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν ότι θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις των υπουργών για το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο, προκειμένου η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη να συνοδευθεί από κυβερνητικές παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ασθενέστερων. Μείζον ωστόσο ζητούμενο για την Ηρώδου Αττικού είναι να παρατεθούν όλοι οι στόχοι του νέου έτους ενώπιον των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και να σπάσει το στερεότυπο της «αποξένωσής» τους από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Στο μέτωπο των διεθνών επαφών, το επιτελείο Τσίπρα «ποντάρει» πολλά τόσο στην πρωτοβουλία Τσίπρα για σύνοδο των μεσογειακών χωρών με στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και στους διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Έτσι, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, η οποία θα έχει ως βασικό θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, ο πρωθυπουργός θα μετέχει στη συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι ως παρατηρητής και εν συνεχεία στις 9 Σεπτεμβρίου θα υποδεχθεί τους επικεφαλής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα. Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι δεν είναι άλλο από την επιρροή μέσα από ατζέντα σοσιαλιστών της συζήτησης για την κοινωνική αναπτυξιακή διάσταση της Ευρώπης, ζητούμενο το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τις πολιτικές που υπαγορεύει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Βερολίνο. Ένα από τα θέματα που θα επιχειρήσει να θέσει η Αθήνα είναι να μην συνυπολογίζονται αναπτυξιακές δαπάνες στα ελλείμματα, προκειμένου να τονωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, το εγχείρημα μονάχα εύκολο δεν είναι, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν παραγνωρίζουν τον κατακερματισμό της ευρωομάδας των σοσιαλιστών, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο του πρωθυπουργού.
Οι στόχοι για τις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού θα αναλυθούν εκτενέστερα και στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ωστόσο δεδομένο θεωρείται ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση αποσκοπεί σε ένα συμμαχικό μέτωπο με οφέλη τόσο για το χρέος και το μέτωπο της οικονομίας όσο και για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που θα αποτελέσει και το βασικό αντικείμενο του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Προχωρούν οι τηλεοπτικές άδειες
Την ίδια ώρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, στο Μαξίμου σημειώνουν για το θέμα της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών πως η διαδικασία προχωρά κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, γεγονός στο οποίο αποδίδουν και πολλές επιθέσεις μερίδας του Τύπου.
Τέλος, με ιδιαίτερη προσοχή παρατηρούν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αν και σε πηγαδάκια κάνουν λόγο για «γκέλες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπεισέρχονται στα εσωκομματικά της ΝΔ, εκτιμώντας ωστόσο ότι η γαλάζια εσωστρέφεια λειτουργεί προς όφελος της κυβέρνησης.