Αναχωρεί για Βρυξέλλες ο Τσίπρας – Συνάντηση με Γιούνκερ, Μέρκελ

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ως χώρα πρώτης εισόδου για τους πρόσφυγες.

Εκεί, τον περιμένουν για τετ-α-τετ τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και η Άγκελα Μέρκελ. 

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει στις 18:00 ώρα Ελλάδος, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής ενώ ανάλογη συνάντηση έχει προγραμματιστεί και με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Εκτός από τα συγχαρητήρια και το μεταναστευτικό, στην συνάντηση τους αναμένεται να κυριαρχήσει η... σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι εταίροι έχουν στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα: το μνημόνιο θα εφαρμοστεί και μάλιστα άμεσα. 

Όσν αφορά τη σημερινής Συνόδο, στόχος είναι να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα και να υιοθετηθεί μία κοινή πολιτική για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, που θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

Βάσει της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν αρχικά σε άλλες χώρες 50.400 πρόσφυγες και από την Ιταλία 15.600 πρόσφυγες.