Σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των μεταναστευτικών ροών και προσφύγων αποφάσισε η έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα οξυμένο πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα», είπε ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό υπό την έννοια ότι έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινά προσπαθούν να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό χώρο μέσω των χωρών υποδοχής, μέσω ελλάδας και Ιταλίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διεκδικήσει σε δύο Συνόδους Κορυφής να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα αλλά και έκτακτα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προβλήματος. Κυρίως έχουμε ζητήσει να ισχύσει η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, η αρχή της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, ανέφερε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, μαζί με την Ιταλία ως τις δύο ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα κονδυλίων και παροχή ειδικών τεχνικών ομάδων και μέσων και να υπάρξει και ειδική μέριμνα για μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Δυστυχώς με επιμονή ορισμένων χωρών, αυτό αποφασίστηκε να γίνει σε εθελοντική βάση, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε στο σημείο αυτό ότι η αρχή της αλληλεγγύης δεν μπορεί να εφαρμόζεται αλά κάρτ, εθελοντικά για μια σειρά από χώρες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι όψιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται αλά καρτ.
Η συνεργασία μας, κυρίως με τις χώρες του Νότου, είναι συνεχής είπε ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι στη σημερινή διϋπουργική σύσκεψη η κυβέρνηση επεξεργάστηκε ένα άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Αποφασίστηκε ο διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων και υπουργών υπό την ευθύνη του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών αλλά και την ενίσχυση των υποδοχής των μεταναστών, την ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησής τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.
Αποφασίστηκε, επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής που προβλέπει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης στη συνέχεια των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο για την ασφάλεια των συνόρων, όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την ανάκληση αδειών, προκειμένου η διαχειριστική αρχή να είναι έτοιμη το συντομότερο, ώστε «άμεσα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κοδύλια που κατακτήσαμε στις τελευταίες συνόδους κορυφής ως άμεση βοήθεια για τα προβλήματα υποδοχής και ένταξης των μεταναστών».
Ακόμη, αποφασίστηκε η ανάληψη όλων των δυνατών πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, τόσο με διαβήματα προς την ΕΕ όσο και προς τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και με την ενίσχυση διπλωματικών επαφών με όμορες χώρες, όπως είναι η Τουρκία. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπερσυσσώρευση μεταναστών και στην Τουρκία και «γι’ αυτό πρέπει τα κονδύλια να κατευθυνθούν και προς τα εκεί».
Τέλος, αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών και για την ενημέρωση κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης για το πρόβλημα και η άμεση κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και η αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μετακίνηση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως, είπε ότι ο χώρος βρέθηκε, και υλοποιείται εντατικά η διαδικασία μετεγκατάστασης τους. «Αυτές τις ώρες όλες οι υπηρεσίες του κράτους ενεργούν εντατικά. Έγινε η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ και η σύνδεση των οικίσκων που θα διαμένουν οι οικογένειες των προσφύγων. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλόξενος, αξιοπρέπειας, υγιεινής και ανθρωπισμού», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο της Αθήνας, αλλά και τους εθελοντές που μετέτρεψαν το Πεδίον του Άρεως σε ένα πάρκο αλληλεγγύης το προηγούμενο διάστημα.
Θα είναι διαρκής η προσπάθεια μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν και το πρόβλημα αυτό μας υπερβαίνει, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε οικονομική κρίση, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζει και μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση μέσα στην κρίση. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ουμανιστική μας λογική, και από το υστέρημα μας να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε, όμως, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα κάνει και ό,τι είναι δυνατό για να αναδείξει τις διαστάσεις του προβλήματος αυτού που είναι ευρωπαϊκό και άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση την αλληλεγγύη και όχι να αντιμετωπίζεται από μια Ένωση που το κάθε κράτος κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα. «Δίνει εξετάσεις η ΕΕ στο θέμα της Ελλάδα. Τις έχει δώσει αρνητικά σε σχέση με την οικονομική κρίση, ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά σε ένα κυρίαρχο ζήτημα ανθρωπιάς που είναι η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως δεν μπορεί οι χώρες υποδοχής να αντιμετωπίζονται ως αποθήκες ψυχών. «Ούτε η Μεσόγειος θάλασσα μπορεί να γίνει μια θάλασσα νεκροταφείο», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με το αίσθημα αλληλεγγύης που διακρίνει τον ελληνικό λαό, που έχει στο DNA του την προσφυγιά, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με αυτές τις αξίες, διεκδικώντας τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή της ΕΕ.
Τέλος, ο Α. Τσίπρας είπε πως όποιοι προσπάθησαν αυτό το εξάμηνο να μετατρέψουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε πεδίο μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης θα εκτεθούν. «Εξετέθησαν όσοι προσπάθησαν να πουν ότι το μεταναστευτικό είναι σε έξαρσης λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι σήμερα απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει. Κατήγγειλε επίσης την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος μισαλλοδοξίας που είχε ως αποτέλεσμα να διευρύνονται τα έδρανα της Χρυσής Αυγής και απευθύνθηκε σε ορισμένα ΜΜΕ που εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο. «Το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα δεν προσφέρεται για πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και όσοι το κάνουν θα εκτεθούν. Αντιθέτως είναι πεδίο στο οποίο καλούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βρουν τρόπους αντιμετώπισης», είπε ο κ. Τσίπρας.