Στις Επιτροπές τα δεύτερα προαπαιτούμενα – Το βράδυ η ψηφοφορία

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος άρχισε σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συζήτησή του στις επιτροπές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι και αναμένεται αμέσως μετά να εισαχθεί στην Ολομέλεια προκειμένου μέχρι τα μεσάνυχτα να έχει ψηφιστεί.

Το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει διατάξεις για τον του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τους πλειστηριασμούς και την ανακεφαλαιοποίηση-εξυγίανση των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει και την κοινοτική οδηγία που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις πρόωρες συντάξεις και την φορολογία των αγροτών, μετα από τις έντονες αντιδράσεις αγροτών και αντιπολίτευσης 

Νωρίς το βράδυ θα ξεκινήσει η συζήτηση-ψηφοφορία στην Ολομέλεια χωρίς το άγχος της καταψήφισης, αφού το δεύτερο πακέτο στηρίζεται από την αντιπολίτευση, με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. 
 
Πρόκειται για "συνέχεια" ουσιαστικά των πρώτων μέτρων που ψηφίστηκαν πριν από μια εβδομάδα. Την ψήφιση τους έχουν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση οι δανειστές προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 86 δισ. ευρώ.

Εν όψει των αρνητικών ψήφων και αυτή τη φορά από τους βουλευτές της αριστερής πλατφόρμας και άλλους διαφωνούντες όπως ο κος Βαρουφάκης και η κυρία Κωνσταντοπούλου- που καταψήφισαν την πρώτη φορά- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα, λέγοντας ότι ο "κομματικός" ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον "κοινωνικό". 

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο μέτρων είχαν καταψηφίσει 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ 6 δήλωσαν παρόν και μία βουλευτής απουσίαζε από την ψηφοφορία.

“Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.