Προαπαιτούμενα μέρος 2ο: Παραίτηση σκέφτεται ο Τσίπρας αν δεν ψηφίσουν 120

Εκτός από το μέλλον της συμφωνίας (greekment) την Τετάρτη φαίνεται πως αποφασίζεται και το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η έγκριση των μέτρων δεν τίθεται εν αμφιβόλω καθώς κατά μεγάλη πλειοψηφία η αντιπολίτευση στηρίζει τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψηφίζονται σε δυο φάσεις (μια την περασμένη Τετάρτη και μια την ερχόμενη, 22 Ιουλίου). Ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου καθιστούν σαφές ότι η ψηφοφορία θα είναι crash test για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Επιστρέφει η τρόικα – Φουντώνουν τα σενάρια των εκλογών

Τυχόν νέο κύμα διαρροών, μετά τους 32 + 7 (32 ΟΧΙ, 6 "παρών" και 1 απουσία) θα καταστήσει την βιωσιμότητα της κυβέρνησης εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη. Στις ΚΟ των δυο κυβερνητικών εταίρων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχουν καταστήσει σαφές ότι η ψηφοφορία δεν επιδέχεται... παρεξηγήσεων. "Εάν ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας την επομένη της ψηφοφορίας είναι μικρότερος των 120, πέφτει η κυβέρνηση" διαμηνύουν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου εντείνοντας τις πιέσεις προς τους βουλευτές που εμφανίζονται... επαμφοτερίζοντες για το δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης, "όταν μια κυβέρνηση δεν έχει 120 βουλευτές νομικά δεν προκύπτει θέμα, πολιτικά προκύπτει θέμα".

Παράλληλα, ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με σημερινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, αφήνει ένα ύστατο... παράθυρο επιστροφής στην κυβερνητική πλειοψηφία στους 32 διαφωνούντες, τονίζοντας ότι "η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο για όλους".

Αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί χωρίς τους διαφωνούντες 130 βουλευτές, εκ των οποίων ωστόσο οι έξι ψήφισαν "παρών" ή απείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Άρα η διάβαση της στενωπού για το τρίτο πακέτο βοήθειας αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση που δεν έχει άλλα περιθώρια διαρροών.