Στις... καθυστερήσεις αναμένεται να κριθεί το αποτέλεσμα της μάχης των τελευταίων μηνών μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για "αμοιβαία επωφελή λύση" και ενώ οι απόψεις των δυο πλευρών για το "επωφελές" φαίνεται πως ακόμη απέχουν. Με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας να έχουν αγγίξει το οριακό σημείο των 90 εκατ. ευρώ, η συμφωνία με τους εταίρους θα επιτευχθεί με σημαντικό πολιτικό ρίσκο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς για να γίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απομακρυνθεί από τις προγραμματικές του θέσεις και τις "κόκκινες γραμμές" που έχουν βάλει πολλά στελέχη του.
Με την οικονομική να είναι πλέον παραπάνω από οριακή, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, στις 21-22 Μαΐου στη Ρίγα, όπου έχει προγραμματιστεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Η συνάντηση αυτή έρχεται ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν πρακτικά εξανεμιστεί. Ενώ θα απομένει λιγότερο από ένας μήνας ώστε η Αθήνα να έχει καταλήξει σε συμφωνία, να την έχει εγκρίνει με κάποιον τρόπο, να έχει προωθήσει στην Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια, αφού η παράταση της δανειακής σύμβασης εκπνέει. Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχει ληφθεί απόφαση για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, εκλογές ή άλλη πιθανή πολιτική επιλογή.
Ο Α. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από την κ. Μέρκελ (αλλά και συνολικά η Αθήνα από τους δανειστές της) κάποια πολύ μικρά πολιτικά περιθώρια ώστε να περάσει η συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας χωρίς μια πλήρη διάλυση της κυβέρνησης. Σημείο κλειδί για αυτό είναι μια υποχώρηση στο θέμα των εργασιακών, από πλευράς των δανειστών.
Πάντως κατά την πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, φαίνεται πως απομακρύνθηκε η πρόταση για προσφυγή σε δημοψήφισμα αφού και τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον απαγορευτικά.