Με τρόπο εμφατικό, η κυβέρνηση διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι έχει σαφώς διάθεση συμβιβασμού αλλά υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές της που δεν προτίθεται να αφήσει. Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του Brussels Group, όπου θα τεθούν στο τραπέζι οι μεταρρυθμίσεις, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θέματα όπως τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ, δεν μπαίνουν ως διακυβεύματα στη διαπραγμάτευση.
Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν τη θέση που έχουν εκφράσει αρκετοί υπουργοί της συγκυβέρνησης ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Αντίθετα, εμμένει σε μια συμφωνία "χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος", όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι πηγές του Μαξίμου.
Η στρατηγική και η στάση της κυβέρνησης θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που ξεκινά νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.
Τα τρία όχι του Βαρουφάκη
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης διέψευσε τις αναφορές περί μειώσεων των επικουρικών συντάξεων αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ και την ακύρωση της δέσμευσης για καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.
"Η Ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για μια έντιμη λύση που θα απελευθερώσει την χρηματική βοήθεια από τους εταίρους και θα τερματίσει την οικονομική ασφυξία που έχουν οδηγήσει την χώρα τα μνημόνια" είπε ο υπουργός Οικονομικών και δήλωσε αισιόδοξος για ενδιάμεση συμφωνία.
"Μακάρι να είχαμε τελειώσει εδώ και δύο μήνες όλες τις διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι οι περιστάσεις και οι ανάγκες που πρέπει να λύσουμε με τους εταίρους είναι κάτι που προέχει, κάτι που δεν το επιλέξαμε αλλά το παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις" τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Σχετικά με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είπα πως "είχαμε συμφωνήσει σε μια πρώτη λίστα και στην εκπόνηση των μεταρρυθμίσεων που θα πατούσε πάνω στον κοινό τόπο της συμφωνίας, όμως από την 24η Φεβρουαρίου η άλλη πλευρά προσπαθεί να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις πριν την 25η Ιανουαρίου και να αναιρέσει ουσιαστικά την εντολή του Ελληνικού λαού". Συμπλήρωσε δε, ότι "ενώ μας λένε ότι το Eurogroup ακολουθεί τους κανόνες, οι ίδιοι δεν τους ακολουθούν στην περίπτωση της Ελλάδας".