Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί της πρότασης που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, έγινε απόψε με συμμετοχή και των πολιτικών αρχηγών. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που επίσης κατατέθηκε, δε συζητήθηκε. Την πρόταση της εξεταστικής υπερψήφισαν 156 παρόντες βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ).
Διαβάστε: Σαμαράς: Θα χρειαστεί εξεταστική για το νέο μνημόνιο που φέρνετε
Διαβάστε: Τσίπρας: Πρέπει να μάθει ο κόσμος τι έγινε τα τελευταία 5 χρόνια
- Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αντιπαράθεση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τη βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, όταν η τελευταία έκανε ένα σχόλιο για την εναρκτήρια αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου στο θάνατο της αδελφής του Μανώλη Γλέζου, Μπούμπας Δημητροκάλλη.
- Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Μητρόπουλος κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και παραδόθηκε στις αγορές με ρήτρα αποικίας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, και γι' αυτό η έρευνα θα πρέπει να είναι βαθιά, να έχει άνεση χρόνου, να έχει την δέουσα επιστημονική βοήθεια και να γίνει χωρίς εντυπωσιασμούς, ρεβανσισμούς και λαϊκιστικές αντιπαραθέσεις.
- Ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη διερεύνηση των αιτιών εισόδου στο Μνημόνιο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πορίσματά της θα βοηθήσουν την χώρα μας και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ελέγξουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις τους.
-Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται στην δεκαετία του 1980. Όπως είπε μάλιστα, η ΝΔ αισθάνεται υπερήφανη για τις θητείες της στη διακυβέρνηση της χώρας.
- Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή υποστήριξε ότι η ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια είναι συνολική και συλλογική, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση για Εξεταστική “προσχηματική που δεν θα έχει αρμοδιότητα”, και ως εκ τούτου “οι υπαίτιοι είτε θα μείνουν στο απυρόβλητο, είτε θα τους αθωώσει η Δικαιοσύνη”. Ακόμη διερωτήθηκε ποια είναι τα όρια αυτής της Επιτροπής και οι τομείς ευθύνης της και παρότι δήλωσε σύμφωνος με τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ζήτησε να ξεκινήσει η έρευνα από την αρχή της Μεταπολίτευσης.
- Από το Ποτάμι, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον και την πρακτική του αντιπερισπασμού έναντι της εθνικής συνεννόησης, ώστε να καλύψει την αμηχανία της να φέρει σε πέρας την διαπραγμάτευση. Αφού υπενθύμισε πως δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από 47 εξεταστικές Επιτροπές κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, είπε πως το “θέαμα χωρίς άρτο” που προσφέρει η κυβέρνηση, δεν διαρκεί πολύ και θα εξελιχθεί σε οργή. Πρότεινε δε να συμπεριληφθεί στην διερεύνηση και η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή.
- Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πρόταση για την σύσταση αυτής της Εξεταστικής έχει τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού, τη στιγμή που εκφράζεται μια ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη επίτευξης της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του ευρωμονόδρομου και αποσκοπεί στην όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης.
- “Κίνηση διχαστική κι ανώφελη, κίνηση πολιτικής τακτικής με μοναδικό κίνητρο τον πολιτικό αντιπερισπασμό” χαρακτήρισε την πρόταση για Εξεταστική ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Όπως τόνισε μάλιστα, οι λύσεις για τον τόπο προϋποθέτουν ένωση δυνάμεων κι όχι διχασμό και διάσπαση, διότι αν και το κομματικό όφελος είναι προφανές δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον.