Χωρίς κάποια από τις δυο πλευρές (Ελλάδα – Ευρωζώνη) να αποποιείται τις βασικές της θέσεις, φαίνεται πως σημεία συμφωνίας έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στη διαπραγμάτευση και επικρατεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ωστόσο, μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, οι συζητήσεις και οι διελκυστίνδες θα «χτυπήσουν κόκκινο». Πηγές από το λεγόμενο Γκρουπ των Βρυξελλών πάντως (Brussels Group) δίνουν για πρώτη φορά μια εκτίμηση λέγοντας ότι μια λύση στο ελληνικό ζήτημα πιθανόν να υπάρξει τη Μεγάλη Εβδομάδα (του ορθόδοξου Πάσχα).
Τα βήματα μέχρι εκεί όμως δεν είναι λίγα.
Οι Βρυξέλλες και η Ευρωζώνη αναμένουν τη λίστα που η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δώσει αυτή την εβδομάδα για τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει.
Την Τρίτη ή την Τετάρτη (ημέρα που προφανώς θα εξαρτηθεί και από την κατάθεση της ελληνικής λίστας) αναμένεται τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Κατά τη συνεδρίαση θα γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση των προτάσεων της Αθήνας, προκειμένου να ακολουθήσει Eurogroup, πιθανόν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει τα «εναλλακτικά» μέτρα που ζητούν οι θεσμοί σε αντικατάσταση των όσων έχει προκηρύξει η Αθήνα ότι θα αλλάξει ή θα καταργήσει. Η Ευρώπη και η Ευρωζώνη έχουν διαμηνύσει την Ελλάδα ότι επειδή τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι άμεσα, δεν θα πρέπει να υπολογίσει μόνο στα προσδοκώμενα από αυτήν ποσά. Σημεία αγκάθια της διαπραγμάτευσης όμως, που είναι πιθανόν να μετατραπούν σε σημεία κλειδιά (που μπορούν να ξεκλειδώσουν την επιθυμητή «αμοιβαία επωφελή συμφωνία») είναι η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ. Η Αθήνα καλείται να εξηγήσει αναλυτικά πώς ο ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας), μπορεί να κλείσει την «τρύπα» που θα δημιουργήσει η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.