Δείτε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων και υπερφορολογημένων νοικοκυριών ανακοινώνει από το βήμα της 79η διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας.

Είχε προηγηθεί γιγαντιαία κινητοποίηση για τη μετάδοση της ομιλίας του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και δεν απευθύνεται μόνο σε φορείς.

"Θα δεσμευτώ σε σχέδιο ελπίδας προοπτικής και δικαιοσύνης", ήταν από τα πρώτα λόγια του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος πρόσθεσε: "Μας αφήνει αδιάφορους η παλαιοκομματική νοοτροπία".

Στόχος είναι να απελευθερωθούν αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη, να αποφευχθεί ο υδροκεφαλισμός, δήλωσε.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να αναλάβει στην αναγκαία διαβαλκανική συνεργασία και τη βαλκανική υπανάπτυξη, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Πόσο δε μάλλον στις μέρες μας, όπου σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναστάτωσης, αβεβαιότητας και ρευστότητας, έχουμε ανάγκη η Θεσσαλονίκη, η Βόρειος Ελλάδα να γίνει το επίκεντρο ενός νέου περιφερειακού πόλου συνανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις παρωχημένες εθνικιστικές ιδεοληπτικές συμπεριφορές που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τα Βαλκάνια στο πρόσφατο παρελθόν.

Σ’ ένα τέτοιο διεθνή περίγυρο, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά με ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή διεθνώς.

Όχι τελευταίου τροχού της άμαξας, παρακολουθητή των εξελίξεων.

Ασφαλώς εντός των δυνατοτήτων της, αλλά με τόλμη. Χωρίς σύμπλεγμα πολιτικού επαρχιωτισμού.

Μόνο με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της.

Ξεφεύγοντας τόσο από το ρόλο του υπάκουου μαθητή όσο και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων.

Ρόλο που πρόθυμα έχουν αναλάβει οι κ.κ.Σαμαράς και Βενιζέλος.

Που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να συναινέσουν άκριτα στις αδιέξοδες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αδιαφορώντας για το κόστος στην Ελληνική οικονομία.

Εμπλέκοντας τη χώρα, παρά τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σ’ έναν επικίνδυνο οικονομικό πόλεμο που φέρνει όλη την Ευρώπη πίσω στην ψυχροπολεμική εποχή.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος όχι μόνο δε λογαριάζουν το κόστος των επιλογών τους, αλλά επιμένουν να αρνούνται πεισματικά να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα.

Με κορυφαίο γεγονός την ανιστόρητη στάση της Ελλάδας στη κρίσιμη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη προστασία της εθνικής κυριαρχίας και υπόστασης των υπερχρεωμένων κρατών, από τα κοράκια της Διεθνούς κερδοσκοπίας.

Εκεί όπου απομονώθηκε φανερά η Γερμανία της κυρίας Μέρκελ.

Αλλά και εκεί όπου η υπερχρεωμένη Ελλάδα, συντάχθηκε με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, απέχοντας από τη ψηφοφορία.

Μια στάση που αναδεικνύει τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό της κυβέρνησης Σαμαρά.

Μιας κυβέρνησης που δε λογοδοτεί, απ’ ό,τι φαίνεται, στον Ελληνικό λαό, αλλά στα λόμπι των δανειστών και των διεθνών κερδοσκοπικών funds.

Τα διλήμματα και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Αλέξη Τσίπρα - Ζητά εκλογές "πριν συνεχιστεί η καταστροφή"

"Οι προτάσεις μας για την αμοιβαιοποίηση του χρέους και για ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων στη περιφέρεια, δεν αποτελούν πια φωνή βοώντος στην έρημο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: "Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή. Γι' αυτό και ζητάμε τη σύγκληση "Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους" για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης".

"Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση", "Ανάπτυξη ή λιτότητα", "ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία", ήταν τα διλήμματα που έθεσε.

"Ζητάμε εκλογές τώρα, το συντομότερο δυνατόν, πριν συνεχιστεί η καταστροφή", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη ζήτησε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης".

"Η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο η καταστροφή του παραγωγικού ιστού, η παρατεταμένη ύφεση και αποεπένδυση. Η κρίση είναι και κοινωνική, με κορυφαία εκδήλωση την πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης ανεργία και τη φτώχεια", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του και κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: "Έχουν εμπλέξει την Ελλάδα σε έναν επικίνδυνο οικονομικό πόλεμο. Η Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά κινείται με βήματα προς τα πίσω, ενώ η Ευρώπη κάνει δειλά βήματα μπροστά. Η επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προϋπόθεση κοινωνικής σωτηρίας. Η Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά είναι στη λάθος όχθη του ποταμού και απλώς ακολουθεί την κυρία Μέρκελ", τόνισε.