Από το Νεκτάριο Β. Νώτη
Σε καθαρά πολιτική λύση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με προφανή στόχο να σταματήσει την αναταραχή και το σάλο που έχει προκαλέσει το θέμα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Το μοντέλο που εξετάζεται είναι και να ξαναπιάσουν δουλειά οι συγκεκριμένες εργαζόμενες και αυτό να μην αποτελέσει πάτημα και δεδικασμένο για ακύρωση της διαθεσιμότητας σε άλλους τομείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του news.gr, η λύση που εξετάζεται είναι η εξής:
να επαναπροσληφθούν προσωρινά οι καθαρίστριες μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου στο αίτημα αναίρεσης που έχει υποβάλει η κυβερνητική πλευρά.
Δεδομένου ότι μέχρι τότε λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις με τους ιδιώτες εργολάβους καθαρισμού, η ρύθμιση αυτή και θα οδηγήσει στην επιστροφή στην εργασία των απολυμένων εργαζομένων, και θα καλύψει τα κενά στο κομμάτι της καθαριότητας μέχρι να βγει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σε δεύτερη φάση, προτείνεται και εξετάζεται πολύ σοβαρά η δημιουργία προσωποπαγών θέσεων για τις καθαρίστριες, ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να βγουν στη σύνταξη, αφού η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι κοντά στη συνταξιοδότηση (το πολύ σε μια διετία). Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι και θα απορροφηθούν οι εξαιρετικά αρνητικές πολιτικές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί και δεν δημιουργείται καμία ανάλογη διεκδίκηση αμφισβήτησης της διαθεσιμότητας από άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αφού σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η περίπτωση της διαθεσιμότητας των καθαριστριών είναι μεμονωμένη και ξεχωριστή από τις υπόλοιπες.
Έτοιμες για ακραίες αντιδράσεις
Στην κυβέρνηση υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις των ακραίων αντιδράσεων που ετοιμάζουν από Δευτέρα οι καθαρίστριες και οι οποίες μπορούν με ένα "ατύχημα" να προκαλέσουν σοβαρότατη κοινωνική αναταραχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του news.gr, πέραν της προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, που ετοιμάζουν οι απολυμένες, ο δικηγόρος τους, Γιάννης Καρούζος, έχει αρχίσει επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με σκοπό να βρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια λύση κοινής αποδοχής για να κλείσει το θέμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες δεν υπάγονται στο καθεστώς αμοιβής των μονίμων συναδέλφων τους, με αμοιβές που ξεπερνούν τα 1.500 και 2.000 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις, αλλά αμείβονται με ποσά κάτω των 700 και ενίοτε κάτω των 500 ευρώ.
Για το γεγονός ότι εξετάζεται πολιτική λύση είχε προϊδεάσει χθες με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ενώ για το θέμα έχει ενημερωθεί προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, ο οποίος επεξεργάζεται όλες τις πιθανές λύσεις.