Κυβερνητικό σχήμα πολλαπλών ισορροπιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το υπουργικό συμβούλιο, που προέκυψε από το σαρωτικό ανασχηματισμό.
Πρόκειται για ένα σχήμα, που, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, θα μπορούσε να είναι, αν χρειαστεί, και ένα μάχιμο εκλογικό υπουργικό συμβούλιο. Τα κύρια, όμως, χαρακτηριστικά του νέου σχήματος είναι δύο.
Πρώτον, η αυξημένη παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προϊδεάζει για ευρύτερες διεργασίες στο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς.
Δεύτερον, η αυξημένη παρουσία βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι συνομιλούν με τα λαϊκότερα στρώματα της παράταξης. Δηλαδή, αυτά, στα οποία οι μετακινήσεις, είτε προς τους ΑΝΕΛ, είτε προς τη Χρυσή Αυγή, είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται, λοιπόν, για όλα τα ενδεχόμενα;
Πιθανότατα ναι.
Και, όπως προδίδει το νέο κυβερνητικό σχήμα, η επανεκκίνηση, που ήδη ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, σημαίνει στροφή προς τη λαϊκή δεξιά και, παράλληλα, άνοιγμα στο πασοκογενές κέντρο.
Κατά τα λοιπά, η τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Γκίκα Χαρδούβελη βεβαιώνει κυρίως τους εταίρους και τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να διασαλευθεί το υπάρχον μείγμα οικονομικής πολιτικής. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, και ουσιαστικά της χώρας, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Δύο στοιχεία, που θα πρέπει επίσης να σημειωθούν, είναι το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπουργοποίησε αποτυχόντες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή υπουργοποίησε βουλευτές της Β Αθηνών, στην οποία η Νέα Δημοκρατία είχε σημαντικές απώλειες σε ποσοστά στις τελευταίες αναμετρήσεις, αλλά και σημαντικές απώλειες κύρους και σε δήμους, αλλά και στη μάχη της περιφέρειας Αττικής.