Η τελική αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την ανακοίνωση των ονομάτων του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο δίωρο θα αρχίσουν τα τηλεφωνήματα σε όσους θα συμμετάσχουν στη μετεκλογική κυβέρνηση και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αργά το απόγευμα.
Όλοι οι υπουργοί, αλλά και πολλοί βουλευτές περιμένουν στα τηλέφωνά τους για να ακούσουν τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Κλειδί το υπουργείο Οικονομικών - Με πρόσωπο-έκπληξη;
Το ενδιαφέρον αυτού του ανασχηματισμού επικεντρώνεται στο οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα, σε αυτόν που θα αναλάβει νέος τσάρος της οικονομίας.
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούν, με το πρόσωπο που θα επιλεγεί, να ισορροπήσουν μεταξύ της προσπάθειας για φορολογικές ελαφρύνσεις και μιας πιο φιλολαϊκής πολιτικής από τη μια και της διατήρησης της αξιοπιστίας απέναντι στις αγορές από την άλλη, αφού εκκρεμεί το μείζον θέμα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για μια εξωκοινοβουλευτική και εξωκομματική προσωπικότητα, είτε από τον ακαδημαϊκό χώρο, είτε από την αγορά, ενώ φαίνεται ότι η περίπτωση του καθηγητή Νίκου Οικονομίδη δεν έχει πολλές πιθανότητες.
Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 11 Ιουνίου να έχει προτείνει την επιλογή της για τον διάδοχο του Γιώργου Προβόπουλου στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος με το Γιάννη Στουρνάρα να συγκεντρώνει ισχυρότατες πιθανότητες για τη θέση.
Θυμίζουμε ότι στις 11 Ιουνίου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι αμετακίνητοι
Τα ίδια χαρτοφυλάκια φαίνεται ότι θα διατηρήσουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπουργείο Άμυνας, η Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού και ο Γιάννης Μανιάτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι καραμπόλες και οι νέοι υποψήφιοι
Στροφή δείχνει να υπάρχει στις τάσεις αποχώρησης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και ο τελευταίος φαίνεται να παραμένει και στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ιδιαίτερο βάρος θα πέσει και στο θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, από το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος φέρεται να διεκδικεί θέση επιτρόπου, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.
Αν η κυρία Μπακογιάννη μπει στην κυβέρνηση ή πάρει τη θέση του Επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε., τότε ενδέχεται ο κ. Μητσοτάκης να μείνει εκτός κυβέρνησης.
Φαίνεται ότι μετακινούνται από τα υπουργεία τους ή να μένουν εκτός κυβέρνησης οι κ.κ. Θανάσης Τσαυτάρης από το Γεωργίας, Κωστής Χατζηδάκης από το Ανάπτυξης και Άδωνις Γεωργιάδης από το Υγείας. Επίσης, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Πιθανότατα σταθερός είναι και ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.
Ερωτηματικά καλύπτουν το μέλλον στην κυβέρνηση των Πάνου Παναγιωτόπουλου (Πολιτισμού), Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου (Παιδείας), Γιάννη Μιχελάκη (Εσωτερικών) και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Ναυτιλίας).
Στην κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνουν οι Μάκης Βορίδης και Ανδρέας Λοβέρδος και Κώστας Μαρκόπουλος.
Ακόμη, συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα ενδέχεται να έχουν οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Αηδόνης, ενώ συζητούνται προς αξιοποίηση οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Συλβάνα Ράπτη και Παντελής Καψής.