Ο γρίφος της Δημοκρατικής Αριστεράς

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το Σάββατο περιελάμβανε μερικές αρκετά δύσκολες στιγμές για τον Φώτη Κουβέλης.

Τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, από την πλευρά της πλειοψηφίας, οι Σ. Παπαθανασίου (σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, παρατήρησε ότι ενώ ο στόχος της διαμόρφωσης μιας τρίτης πρότασης με απαγκίστρωση από το μνημόνιο ήταν σωστός στη συνέχεια έγιναν πολλοί λάθος χειρισμοί),  Χρ. Μαυροκεφαλίδης και Μιχ. Σαμπατακάκης υπέβαλαν την παραίτηση τους το Σάββατο, ενώ αναμένονταν με ενδιαφέρον την Κυριακή οι ομιλίες των Π. Παναγιώτου, Θ. Μαργαρίτη και Ι. Κακουλίδη.  

Η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, πάντως, ήταν η μόνη που ζήτησε ευθέως την παραίτηση Κουβέλη. Στον μέχρι τώρα πρόεδρο ασκήθηκε σκληρή κριτική από ολόκληρη την ηγετική ομάδα του κόμματος.
 
Αν το θέμα της παραίτησης του κ. Κουβέλη δεν τεθεί σε ψηφοφορία όπως ζήτησαν στελέχη από όλες τις τάσεις, πιθανώς τα μέλη της ΚΕ να κληθούν να ψηφίσουν μόνο για το συνέδριο, αν θα είναι έκτακτο (ή ιδρυτικό) ή αν θα κηρυχθεί το προηγούμενο διαρκές. Επίσης θα αποφασιστεί και ο χρόνος διεξαγωγής του, καθώς μεγάλη ομάδα μελών της ΚΕ ζήτησε να γίνει άμεσα και όχι το φθινόπωρο όπως πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
 
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής διαμορφώθηκαν τρεις τάσεις. Ο κ. Κουβέλης και η πλειοψηφία που πρότειναν να ληφθούν πρωτοβουλίες διαλόγου με την Ελιά/ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι, χωρίς προεξοφλήσεις, και μετεκλογικά να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου μπλοκ εξουσίας με όλες τις δυνάμεις από το ΠαΣοΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η μειοψηφία, την οποία εκφράζει ο τέως γραμματέας Σπύρος Λυκούδης, επιθυμεί τον άμεσο διάλογο με την υπόλοιπη Κεντροαριστερά σε τροχιά σύγκλισης.
 
Το Αριστερό Δίκτυο, τάχθηκε υπέρ της οργανωτικής και πολιτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ και διαφώνησε έντονα με το ενδεχόμενο σύγκλισης με την Κεντροαριστερά.
 
Ο γρίφος που καλείται να λύσει ο κ. Κουβέλης είναι δύσκολος, επειδή ολόκληρη η πυραμίδα του κόμματος είναι φορτισμένη και οι ευθύνες για την εκλογική συντριβή αγγίζουν εκ των πραγμάτων και τον ίδιο.

Επιπλέον, ανέκυψε και θέμα με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο δεν είχε απασχολήσει καθόλου τη ΔΗΜΑΡ.

Πολλά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής από διάφορες τάσεις κάλεσαν τον κ. Κουβέλη να δηλώσει δηλαδή ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να "διασώσει" αυτή την κυβέρνηση και ότι είναι προτιμότερες οι εκλογές.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη, δήλωσε στην τοποθέτηση της ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν διεξαχθούν εκλογές.
 
Η πλειοψηφία έχει διατυπώσει την άποψη ότι είναι πρόωρο να ανοίξει αυτό το θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν ένα διαδικαστικό ζήτημα αλλά σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις.

Το Σάββατο ακούστηκαν πολλές απόψεις: "Μαζέψαμε τα κουρέλια του ΠΑΣΟΚ", "Είπαμε όχι στους 58 και ναι σε κάθε καρυδιάς καρύδι", "Μας έκανε μεγάλο κακό η βιβλιοπαρουσίαση με τον Παπανδρέου και την Κοππά".

Αρκετοί επισήμαναν ως λάθος τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον κρατικό μηχανισμό.
 
Ο Σπύρος Λυκούδης, επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ πήγε να στήσει τον τρίτο πόλο γύρω από τον εαυτό της "με ό,τι είχε μείνει από το ΠαΣοΚ και δεν ήθελε τον Βενιζέλο" και επίσης, άσκησε κριτική σε ζητήματα όπως ο τρόπος που αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και η αγνόηση του κλίματος το οποίο περιέβαλε την άρνηση του διαλόγου με τους 58, ενώ, ταυτόχρονα, υπογράμμισε και επανέλαβε την πρόταση του για μια τριμερή επιτροπή διαλόγου της Ελιάς, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού.