Μεγάλες εκπλήξεις επεφύλαξε η καταμέτρηση των ψήφων για τις άρσεις ασυλίας τεσσάρων βουλευτών, νυν και πρώην της Χρυσής Αυγής.
Επί 220 ψηφισάντων, υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Γ. Γερμενή ψήφισαν 197 έναντι 16 "κατά" και 7 "παρών", για τον Στ. Μπούκουρα ψήφισαν 182 "υπέρ", 26 "κατά" και 12 "παρών", για τον Ν. Μίχο ψήφισαν 197 "υπέρ", 16 "κατά" και 7 "παρών", ενώ για τον Χρ. Αλεξόπουλο ψήφισαν 183 "υπέρ", 25 "κατά" και 12 "παρών".
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Κακλαμάνης, Σκανδαλίδης, Σηφουνάκης, Κασσής και Ντόλιος, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ Τάνια Ιακωβίδου και Ανδρέας Μαρίνος ψήφισαν "όχι" στην άρση ασυλίας του Στ. Μπούκουρα, ο οποίος νωρίτερα ξέσπασε σε κλάματα προκαλώντας τα γέλια της Χρυσής Αυγής, ενώ "όχι" και για την άρση ασυλίας του Χρ. Αλεξόπουλου ψήφισαν οι προαναφερθέντες πλην του Απ. Κακλαμάνη που ψήφισε "παρών".
Οι πράσινοι βουλευτές έκαναν λόγο για συναισθηματική φόρτιση από την ομιλία Μπούκουρα αλλά και το γεγονός πως πείστηκαν ότι οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές δεν ήταν στα "κέντρα αποφάσεων" σε συνδυασμό με τη μεταμέλειά τους αφού ανεξαρτητοποιήθηκαν.
"Οχι" στην άρση ασυλίας των δύο βουλευτών ψήφισαν και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, Κ. Δαμαβολίτης, Π. Χαϊκάλης, Μ. Ουζουνίδης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Μαρία Κόλλια. "Παρών" για την υπόθεση του κ. Μπούκουρα αλλά και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ Χρ. Κέλλας, Γ. Δεικτάκης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Δ. Κυριαζίδης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου και οι ανεξάρτητοι Θ. Παραστατίδης, Γ. Κουράκος και Π. Μουτσινάς, καθώς και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά, Τσαμπίκα Ιατρίδη και Π. Μελάς.
Αναφορικά με τους χρυσαυγίτες βουλευτές κ. Γερμενή και Μίχο, "όχι" ψήφισαν όλοι οι συνάδελφοί τους, καθώς και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, Κ. Δαμαβολίτης, Παύλος Χαϊκάλης, Μ. Ουζουνίδης, ενώ οι βουλευτές Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Μαρία Κόλλια ψήφισαν "παρούσα".
Μετά την -έντονα συναισθηματική- ομιλία του κ. Μπούκουρα οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και έσπευσαν να δώσουν κουράγιο και να τον παρηγορήσουν.
Σε αυτή την κίνηση προχώρησαν Ραχήλ Μακρή, ο Μ. Ουζουνίδης, η Μαρία Κόλλια, ο Π. Χαϊκάλης και ο αντικαταστάτης του Ν. Μαριά, Κ. Δαμαβολίτης.
Τη συμπάθειά του ωστόσο προς τον Στ. Μπούκουρα έδειξαν κι άλλοι βουλευτές όπως η Κατερίνα Παπακώστα της ΝΔ και ο πρόεδρος της "Συμφωνίας για την Ελλάδα", ο οποίος προσχώρησε στην "Ελιά" Α. Λοβέρδος, ο οποίος προς την έξοδο της Ολομέλειας αγκάλιασε τον ανεξάρτητο βουλευτή.
Μιλώντας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο Γιώργος Ντόλιος ανέφερε: «Εχοντας γνώση και της δικογραφίας θεωρώ ότι οι δύο βουλευτές είχαν συμμετοχή σε δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής αλλά δεν είχαν γνώση των ενδότερων της ΧΑ».
Ο Νίκος Σηφουνάκης σημείωσε: Ο Μπούκουρας είπε έκανα λάθος, δεν είμαι φασίστας, ενώ ζήτησε και συγγνώμη. Είναι άλλο το πολιτικό θέμα και άλλο το εισαγγελικό.
Ο Μιχάλης Κασσής υπογράμμισε: Ακούγοντας και τους δύο στη Βουλή - πέραν της ανθρωπιάς που μπορεί να δείξει ο καθένας μας -, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τη Χρυσή Αυγή. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται πράγματι μία ευκαιρία. Ο Αλεξόπουλος μου είπε: "Εχουμε καταστραφεί".
Η Τάνια Ιακωβίδου επεσήμανε: Για Γερμενή και Μίχο ψήφισα υπέρ της άρσης ασυλίας επειδή θεωρώ ότι ήρθαν στη Βουλή πειστικά και αξιόπιστα στοιχεία. Για Μπούκουρα και Αλεξόπουλο είπα "όχι" επειδή έχω αμφιβολίες για το κατά πόσο υπήρξαν συνειδητά μέλη της Χρυσής Αυγής.
Ο Χρήστος Κέλλας (δήλωσε «παρών» τόνισε: Ο Χρ. Αλεξόπουλος είναι συντοπίτης μου. Στη Λάρισα δεν έχει ακουστεί ποτέ τίποτα γι' αυτόν. Πρόκειται για έναν φιλήσυχο καταστηματάρχη. Με έπεισε ότι δεν είχε γνώση για τη δράση της Χρυσής Αυγής κι επιπλέον το να φύγει κανείς από μια τέτοια οργάνωση δεν είναι εύκολο... Η έντονη φόρτιση που προκάλεσε η ομιλία του Μπούκουρα με έκανε να αλλάξω και γι' αυτόν γνώμη. Η ανεξαρτητοποίησή τους δείχνει πως υπάρχει ειλικρινής μεταμέλεια....