Γιατί επιμένει ο Βενιζέλος στο δίλημμα της Ελιάς

Δεν ρίχνει τους τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με το δίλημμα που έχει θέσει συνδέοντας τις εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς με την ύπαρξη της κυβέρνησης.

Σχεδόν 2,5 εβδομάδες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 25ης Μαΐου ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως "η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα... Σταθερότητα υπήρξε στα πολύ, πολύ δύσκολα... Να είστε σίγουροι ότι θα αντέξει και τώρα", όμως από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, επιμένει στις θέσεις του. Μάλιστα μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, επέμεινε, ωστόσο φαίνεται ότι στην τελική απόφαση θα μετρήσουν – εκτός από τις ευρωεκλογές – και τα αποτελέσματα σε επίπεδο περιφερειών και δήμων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η εκτίμηση πως από εδώ και πέρα, στην τελική ευθεία προς την κάλπη η πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοιου μεγέθους που η Ελιά κινδυνεύει να σημειώσει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, κάτι που άλλωστε φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε πως "δεν πρέπει το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών του β΄ γύρου και των ευρωεκλογών να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης". Πρόσθεσε, ακόμη, πως έχει σημασία "η συνολική εικόνα" των εκλογών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι σε αρκετές περιφέρειες και δήμους θα εκλεγούν υποψήφιοι με τη στήριξη της "Ελιάς".

Πάντως ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα που θέτει δεν έχει να κάνει με τη συμμετοχή υπουργών στη κυβέρνηση αλλά με τη στήριξη της, καθώς τόνισε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση δεν υπάρχει.