Ο ανοιχτός πόλεμος Βενιζέλου – Παπανδρέου και στο βάθος νέο κόμμα (;)

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η κόντρα Βενιζέλου - Παπανδρέου αναδείχθηκε ακόμη μια φορά με αφορμή την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να καταψηφίσει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε τη συμφωνία με την τρόικα για τις τράπεζες.

Ακολούθησε ένταση και καυγάδες πίσω από τις κλειστές πόρτες με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να μην μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του, ενώ ακούστηκαν βαριές εκφράσεις.

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, στην κριτικήέναντι του κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι εκείνος ως πρωθυπουργός τον Μάιο του 2010 οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο και επεσήμανε πως «ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ».

Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για σύνδεση της δήλωσης Βενιζέλου με το πόρισμα της έκθεσης για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος κατά την περίοδο 2004-2012.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ένα από τα σενάρια που συζητούνται (και διαψεύδεται), είναι πως σε περίπτωση κακών επιδόσεων της «Ελιάς», ο κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει ακόμη και τη δημιουργία νέου κόμματος. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου απλώς επιθυμεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη διαδόχου στο ΠΑΣΟΚ.

Στο στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου υφίσταται ακόμη εκνευρισμός για τη στάση του κ. Παπανδρέου. Θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήλθε σε συνεννόηση με τον κ. Κακλαμάνη ώστε να μην εμφανιστεί ως το μόνο μέλος της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκε και -έτσι- να αποφύγει τη διαγραφή. Από το στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου διαψεύδουν ότι υπήρξε συνεννόηση, ενώ και ο κ. Κακλαμάνης απέφυγε να τοποθετηθεί επ' αυτού. Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου θεωρούν, επίσης, ότι η στάση του κ. Παπανδρέου έδιωξε από το προσκήνιο την αποτυχία της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο επεισόδιο στη σύγκρουση των δύο ανδρών ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είπε, μεταξύ άλλων, ότι καταψήφισε το άρθρο που αφορούσε τις τράπεζες διότι δεν άλλαξε τίποτε απ' όσα είχε ζητήσει ο ίδιος από τον κ. Γ. Στουρνάρα στη μεταξύ τους επικοινωνία. Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι οι τράπεζες «τον έριξαν» από την κυβέρνηση το 2011.