Προς εκτόνωση βαίνει η κυβερνητική τρικυμία για τις αλλαγές στη νομοθεσία γύρω από την αγορά του γάλακτος, καθώς μετά τη νέα πρόταση στην οποία κατέληξαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για το γάλα, όπως δείχνουν οι πρώτες θετικές αντιδράσεις, οι διαφωνούντες βουλευτές γίνονται σιγά-σιγά... αρνάκια γάλακτος.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, θα απαλειφθεί ο όρος “φρέσκο” από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται ανάλογα με την επεξεργασία, που έχει υποστεί σε δύο κατηγορίες : Παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) και υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον, στην κατηγορία του παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας, ενώ στα γάλατα που είναι ελληνικά θα τοποθετηθεί και το Ελληνικό Σήμα.
Διαβάστε: Νέα πρόταση για το γάλα – Κανένα δε θα λέγεται φρέσκο!
Το... βήχα των διαφωνούντων επιχείρησε να κόψει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος - λίγο μετά την ανακοίνωση της νέας πρότασης για το γάλα - προχώρησε σε δήλωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έκανε έμμεση πλην σαφή αναφορά στην επικείμενη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι βγαίνουμε από την κρίση και προσθέτοντας με νόημα ότι “οι βουλευτές μας το ξέρουν, είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει”.
Διαβάστε: Σαμαράς: Οι βουλευτές μας είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που αντέδρασαν πριν από μήνες στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε κατ' αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα, αν και παρατήρησε μεταξύ άλλων πως το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. “Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;”, διερωτήθηκε.
Διαβάστε: Χαρακόπουλος: Θετικός στη νέα πρόταση για το γάλα
Θετικός στη νέα πρόταση για το γάλα εμφανίστηκε και ο Θάνος Μωραΐτης, που τις τελευταίες μέρες είχε καταφερθεί με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα αυτό.
"Όσα λέγαμε τις τελευταίες μέρες πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγο περιέγραψε με σαφήνεια και επιστημονική καθαρότητα ποια πρέπει να είναι η λύση για το γάλα", έγραψε στο Facebook.
Διαβάστε: Συμφωνεί ο Μωραϊτης με τη νέα λύση για το γάλα
Όμως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, που πρόσφατα είχε δηλώσει σε έντονο ύφος πως... θα του έκανε χάρη ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν τον διέγραφε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την επιμονή του ενάντια στις αλλαγές για το γάλα, σύμφωνα με το Mega δήλωσε σε δημοσιογράφο του καναλιού: “Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μια πολύ καλή λύση για να μην καταστραφεί η ελληνική κτηνοτροφία".
Σημειώνεται ότι το επίμαχο πολυνομοσχέδιο διανεμήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα κόμματα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ, αν και στη Διάσκεψη των Προέδρων τα περισσότερα κόμματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς τη διαδικασία αυτή, με το Γιάννη Δραγασάκη (ΣΥΡΙΖΑ) να κάνει λόγο για καθεστώς εκφυλισμού του Κοινοβουλίου και να προτείνει να εξουσιοδοτήσει η Διάσκεψη τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση για να αποτραπεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους βουλευτές.