Νέα πρόταση για το γάλα κατέθεσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης κατέληξαν σε νέα πρόταση, την οποία θα παρουσιάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί σε δύο κατηγορίες. Αυτές θα είναι το παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) και το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον στην κατηγορία τού παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας.
Εξάλλου, επιστημονική επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στη κατηγορία του παστεριωμένου. Δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής, άνω των πέντε ημερών.
Όσον αφορά στο γάλα ημέρας, θα εξεταστούν επίσης οι προϋποθέσεις που θα το ορίζουν.
Οι δυο κατηγορίες είναι:
-Παστεριωμένο γάλα, που θα είναι 5 ημερών και παραπάνω δηλαδή το σημερινό φρέσκο γάλα χαμηλής παστερίωσης. - Υποκατηγορία θα είναι το γάλα ημέρας, που θα μένει στα ράφια έως 2 ημέρες
-Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, το οποίο θα είναι το γνωστό γάλα «διαρκείας».
Θα μπει και ελληνικό σήμερα σε όσα γάλατα είναι ελληνικά.
Στόχος είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στο Realfm ο κ. Τσαυτάρης είπε: «Χθες ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις. Του εξηγήσαμε τις δυσκολίες και του είπα τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα, αν θα ήθελε κάποιος να βγάλει τον όρο «φρέσκο» και να το λέμε με την μέθοδο επεξεργασίας, θα λέγεται Ελληνικό παστεριωμένο γάλα.
«Δεν είναι σωστό, το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία, να το ονοματίσουν παστεριωμένο. Του είπα, αν αυτό ονομαστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε μπορούμε να έχουμε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες. Το παστεριωμένο και το γάλα υψηλής επεξεργασίας».
«Θα έρθει και το σήμα με το Ελληνικό γάλα, εφόσον παράγεται και μεταποιείται εδώ. Αν έρθει και το γάλα της ημέρας, που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει, αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε.
«Ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με την πρότασή μας όμως υπάρχει και η τρόικα. Πράγματι, πριν από λίγο, έληξε αυτή η συζήτηση και είπε, ότι δέχεται αυτή την αλλαγή και η τρόικα», ξεκαθάρισε ο κ. Τσαυτάρης.
«Νομίζω ότι αρκετοί συμφωνούν και μπορεί πραγματικά αυτή τη δύσκολη στιγμή να μας δώσει μια λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Και ο κύριος Χαρακόπουλος το βλέπει θετικά. Έτσι όπως ήταν η διατύπωση, δημιουργούσε σύγχυση στον καταναλωτή».