Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση μετά τις “απειλές” βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσουν τη ρύθμιση για το γάλα που προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα, βλέποντας πως τα νούμερα για την υπερψήφιση της εν λόγω ρύθμισης δε βγαίνουν.
Το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις της συμφωνίας με την τρόικα, μεταξύ αυτών και την επίμαχη γισ το γάλα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και πιθανότατα θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει, για να εγκριθεί η δόση, την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων έως την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συμμετείχαν σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τρεις διακριτές ενότητες: Διαρθρωτικά μέτρα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, κ.λπ.), ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αλλαγές στο φορολογικό.
Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει δοθεί ακόμη το κείμενο νομοσχεδίου, αλλά όπως δήλωσε στέλεχος του, "έχουμε εννιά ημέρες και είναι αρκετός ο χρόνος για να βρεθεί λύση στα όποια προβλήματα". Μάλιστα, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι "δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή από το γάλα".
Ωστόσο, από το ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά πως δε θα ψηφίσουν την αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την πώληση του γάλακτος οι Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής, ενώ ο Νίκος Σηφουνάκης δε δίστασε να πει στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ότι “η ρύθμιση για το γάλα δεν περνάει, ξεχάστε το”.
Διαβάστε: Σκληρή επίθεση Μωραΐτη κατά κυβέρνησης: Λένε ψέματα για το γάλα
Όμως και ο Πάρις Κουκουλόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στη συγκεκριμένη διάταξη, δηλώνοντας πως “θα δούμε τις τελικές διατυπώσεις σε όλα τα θέματα, και όχι μόνο στο γάλα. Πιθανόν να εντοπιστούν κάποια προβλήματα”.
Διαβάστε: Κουκουλόπουλος: Ο Στουρνάρας θα δώσει εξηγήσεις για το γάλα
Από τη Νέα Δημοκρατία, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι ο αναπλήρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, που από την πρώτη στιγμή εκφράστηκε δημόσια κατά της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Ωστόσο, με σημερινή του δήλωση, και ενώ πολλοί περίμεναν να ανακοινώσει την παραίτησή του και την πρόθεσή του να καταψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση, ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε σήμερα πως θα περιμένει τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας για να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει.
Διαβάστε: Στο "περίμενε" ο Χαρακόπουλος για το φρέσκο γάλα
Αντίθετοι στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος εμφανίζονται από τη ΝΔ και οι βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής και Γιώργος Βλάχος.
Διαβάστε: Αντίθετος με τη συμφωνία για το γάλα ο Γιώργος Βλάχος
Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο με εκτενές ενημερωτικό σημείωμα απαντά στους διαφωνούντες, υποστηρίζοντας πως παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται, το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς γάλακτος έχει οδηγήσει σε ακριβές τιμές για τον καταναλωτή, μείωση του αριθμού των αγελαδοτρόφων και μείωση της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, και άρα πρέπει να αλλάξει, ενώ σημειώνεται πως “η εναρμόνιση με την πρακτική όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν φθηνότερο γάλα από εμάς θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση”.
Διαβάστε: Ρελάνς του υπ. Ανάπτυξης κατά των διαφωνούντων για το γάλα
Ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα είχε το σχόλιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα αυτό στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Όλα θα γίνουν κανονικά, όπως πρέπει”, διεμήνυσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως είναι “άδικο και στενάχωρο” την ώρα που η Ελλάδα κινείται για να βγει από το τέλμα, να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες, “ιδιαίτερα όταν στο ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται επίσημα αν θα είναι ενιαίο κόμμα ή κομματίδια”, όπως σχολίασε.
Διαβάστε: Σαμαράς για γάλα: Όλα θα γίνουν κανονικά, όπως πρέπει
Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της κυβερνητικής θέσης ότι η ρύθμιση για το γάλα θα πρέπει να περάσει ως έχει, χωρίς αλλαγές σε σχέση με ό,τι συμφωνήθηκε με την τρόικα, ενώ αποτελεί ένδειξη της σκληρής στάσης που προτίθεται να κρατήσει ο κ. Σαμαράς, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις.