Φαρμακονήσι: Ο Βαρβιτσιώτης επιμένει ότι οι μετανάστες λένε ψέματα

Σάλο και πολιτικές παρενέργειες προκαλούν οι καταγγελίες των διασωθέντων μεταναστών για τη στάση των λιμενικών στη θαλάσσια τραγωδία, στο Φαρμακονήσι, που στοίχισε τη ζωή σε 12 γυναικόπαιδα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που βρίσκεται στο επίκεντρο και δέχεται τα πυρά του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και της ΕΕ, επιμένει ότι οι μετανάστες που με δάκρυα στα μάτια περιέγραψαν πως έχασαν τα παιδιά τους, λένε ψέματα.

Μιλώντας στον realfm και αναφερόμενος σε όσα ανέφεραν οι διασωθέντες κατά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Πειραιά σημείωσε: "Μου κάνει τρομερή εντύπωση το ότι οι ίδιοι άνθρωποι πριν από μερικές ώρες έχουν καταθέσει εντελώς διαφορετικά πράγματα. Οι ίδιοι άνθρωποι. Έχει γίνει προανάκριση και έχουμε στα χέρια μας δύο καταθέσεις ανθρώπων που έχασαν συγγενείς τους. Ο ένας λέει ότι: "το λιμενικό μας περισυνέλεξε άμεσα από την επιφάνεια της θάλασσας.Το πλήρωμα του σκάφους μας βοήθησε να σωθούμε", ενώ και ο δεύτερος λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα".

Σημειώνεται ότι την έρευνα έχει διεξάγει ο αρμόδιος εισαγγελέας "Η εισαγγελική αρχή, η οποία έχει απαγγείλει μέχρι τώρα κατηγορίες μόνο στον Τούρκο διακινητή. Δεν έχει απαγγείλει καμία κατηγορία σε κανέναν λιμενικό για οποιαδήποτε συμπεριφορά είχε σχέση με τη διαχείριση του ναυαγίου", είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός επιτέθηκε στον Ευρωπαίο επίτροπο Νιλς Μούιζνιεκς, εξηγώντας ότι οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς φαίνονται και από τα στίγματα, και κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί, με τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του, "να προκαλέσει πολιτικό θέμα στην Ελλάδα".

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε το ναυτοδικείο Πειραιώς προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του τραγικού ναυαγίου στο Φαρμακονήσι.

Υπενθυμίζεται ότι την έρευνα είχε ζητήσει και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία καλούσε τις ελληνικές αρχές να ρίξουν φως στις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαίτιους.

Η οργάνωση ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

"Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων", καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι επιζώντες του ναυαγίου φιλοξενούνται από το δυναμικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, όπου του παρέχεται φροντίδα και ψυχολογική στήριξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς μπορεί ένας τέτοιος υπουργός να παραμένει στη θέση του;

"Πώς μπορεί ένας τέτοιος υπουργός να παραμένει στη θέση του" τονίζει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Σκουρλέτης. "Μήπως η παραμονή του δίνει το σήμα στις λιμενικές αρχές να δράσουν με παρόμοιο τρόπο σε ανάλογες περιπτώσεις; Πέρασε έστω και προς στιγμήν από το μυαλό του υπουργού η παραίτηση; Το βέβαιο είναι πως ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι πλέον έκπτωτος στη συνείδηση της κοινωνίας.

Είναι χρέος ηθικό και πολιτικό γα τη χώρα μας το χθεσινό τραγικό γεγονός να σταθεί αφορμή για μια νέα μεταναστευτική πολιτική που θα διεκδικηθεί και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο", αναφέρει.

 

Διαβάστε επίσης: Τι είπαν οι μετάναστες στις καταθέσεις τους