“Η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να ελέγξει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα”, τονίζει σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η Γκάμπι Τσίμερ, η Γερμανίδα πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
“Οι Έλληνες πρέπει να ξαναποκτήσουν την εθνική κυριαρχία τους κι έχουν το δικαίωμα να πουν όχι, χρειαζόμαστε μία άλλη κυβέρνηση και άλλες πολιτικές κι η Γερμανία οφείλει να το σεβασθεί. Και θα το σεβασθεί, είμαι σίγουρη. Θα πάρει χρόνο, αλλά στο τέλος θα το κάνει”, υπογραμμιζει η Τσίμερ.
Η πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει μια πανευρωπαική διάσταση στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής: “Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, τότε θα ανοίξει μία πόρτα για αλλαγές σε όλο το εύρος της ΕΕ. Γι' αυτό οι ελληνικές εκλογές είναι και δική μας ελπίδα. Μία ελπίδα κοινή για όλους τους λαούς, στην Ιταλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, αλλά ακόμη και στη Γερμανία. Τρέφουμε την ελπίδα ότι εσείς θα ανοίξετε τις πύλες κι εμείς θα περάσουμε από αυτές τις πύλες για ν' αλλάξουμε τις πολιτικές, για περισσότερη αλληλεγγύη και μία κοινωνική Ευρώπη”.
Ερωτηθείσα αν η Άνγκελα Μέρκελ θα τηρήσει εχθρική στάση απέναντι σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Τσίμερ τονίζει: “Προσώρας, θεωρώ ότι τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν ο Τσίπρας καταφέρει έπειτα από μία επιτυχημένη εκλογική αναμέτρηση να σχηματίσει μία νέα κυβέρνηση, ή εάν όχι. Αλλά εάν τα καταφέρει και το ελπίζω, τότε ναι, θα αναγκασθούν να διαπραγματευθούν να μιλήσουν μαζί του. Και να τον σεβασθούν, θ' αναγκασθούν να τον σεβασθούν”.
Αναφορικά με το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τσίμερ τονίζει: “Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, κατ' εμέ, είναι ένα ζήτημα σεβασμού. Και προκειμένου να επιτύχουμε μία μεγαλύτερη κατανόηση, και να δείξουμε ότι εμείς οι Γερμανοί έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν μας και τις ευθύνες μας, οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό, ναι, υπάρχουν ανοικτά θέματα μεταξύ μας που θα πρέπει να τα αποσαφηνίσουμε και θα πρέπει να διαπραγματευθούμε γι' αυτό”.