Μετά τις 08:00, ώρα Ελλάδος, της Κυριακής 25 Μαΐου, έχουν πλέον ανοίξει οι ευρωκάλπες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στην όγδοη κοινοβουλευτική του θητεία, το Ευρωκοινοβούλιο επί της ουσίας θέτει τις εξής βασικές προτεραιότητες: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, την τόνωση της απασχόλησης και δημιουργία θέσεων εργασίας, την τραπεζική ενοποίηση και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από την Παρασκευή 23 Μαΐου σε Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία και είναι η πρώτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 25 Μαΐου ψηφίζουν 21 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι υπόλοιπες επτά έχουν ήδη ψηφίσει και τα αποτελέσματά τους, θα ανακοινωθούν όλα μαζί το βράδυ της Κυριακής.
Οι χώρες του Νότου διαμαρτύρονται για τη λιτότητα που επιβάλλει η Γερμανία, που ως κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης υποστηρίζει εντόνως τη διαρκή -και μακροχρόνια- δημοσιονομική προσαρμογή με αυστηρούς όρους και οι χώρες του Βορρά για τη στασιμότητα που παρατηρείται, τόσο σε θέματα δημοσιονομικού εξορθολογισμού, όσο και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στους υπόλοιπους τομείς.
Για πρώτη φορά, η σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καθορίσει ποιός θα ηγηθεί της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προτείνει την νομοθεσία και εποπτεύει την εφαρμογή της.
Με τους νέους κανόνες, η πρόταση των αρχηγών των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για τη θέση του μέλλοντος προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Εκλογών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Επιτροπής με πλειοψηφία των μελών που το απαρτίζουν, δηλαδή τουλάχιστον 376, το 50% από τους 751 Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν. Τα Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, επομένως, θα προτείνουν ή έχουν ήδη προτείνει τους υποψηφίους τους για την ηγετική αυτή θέση στην ΕΕ πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές, επιτρέποντας έτσι στους πολίτες να έχουν λόγο στην εκλογή του επόμενου Προέδρου της Επιτροπής.
Επί του παρόντος, το ευρωκοινοβούλιο έχει επτά πολιτικές ομάδες, οι οποίες εκπροσωπούν περισσότερα από 160 εθνικά κόμματα από 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.
Το ελάχιστο όριο ηλικίας ψήφου είναι τα 18 σε όλες τις χώρες εκτός από την Αυστρία, όπου είναι 16.
Τα μέλη που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ενταχθούν σε μια πολιτική ομάδα ονομάζονται "μη εγγεγραμμένοι".
- Υπάρχουν κοινοί κανόνες για τις εκλογές, αλλά σε μεγάλο βαθμό, οργανώνονται με βάση τις εθνικές παραδόσεις και νόμους.
Εναπόκειται δηλαδή σε κάθε κράτος - μέλος να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει ανοικτό ή κλειστό σύστημα λίστας, ή συγκεκριμένο κατώτατο όριο, αρκεί αυτό να μην ξεπερνά το 5%.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτο κόμμα, ως φαίνεται, αλλά χάνει σημαντικές δυνάμεις, ενώ οι σοσιαλιστές ελαφρώς αυξάνουν τα ποσοστά τους παραμένοντας δεύτεροι.
Έδρες χάνουν, παράλληλα, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, ενώ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά της.
Οι επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
1. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (European People's Party, 273 έδρες)
2. Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Progressive Alliance of Socialists and Democrats, 196 έδρες)
3. Συμμαχία Φιλελέυθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (Alliance of Liberals and Democrats for Europe 83 έδρες)
4. Οι Πράσινοι - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (European Greens–European Free Alliance 57 έδρες)
5. Ευρωπαίοι Συντηρητικοί Και Μεταρρυθμιστές (European Conservatives and Reformists, 57 έδρες)
6. Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά (European United Left–Nordic Green Left 35 έδρες)
7. Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Democracy 31 έδρες)
Στο τρέχον ευρωκοινοβούλιο, οι μη εγγεγραμμένοι καταλαμβάνουν 33 έδρες.