Με πολίτες του Ηρακλείου συναντήθηκε απόψε ο επικεφαλής του “Ποταμιού”, Σταύρος Θεοδωράκης, στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Απαντώντας σε όσους ρωτούν για την ιδεολογία του, δανείστηκε αποσπάσματα από κείμενα της Κρήτης, που έγραψαν ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μητροπολίτης Ειρηναίος και ο Βιτσέντζος Κορνάρος.
Έτσι διάβασε ένα απόσπασμα του Νίκου Καζαντζάκη, λέγοντας:
“Γυρνώντας παντού στην Ελλάδα ακούω πολλούς να μου λένε: Φίλε προχώρα, ψηλά το κεφάλι, σε πιστεύουμε, μας δίνεις ελπίδα, και αυτή η ελπίδα μας είναι απαραίτητη. Άλλοι, μου λένε: Ποιος είσαι, ποιος σ` έβαλε, τι νομίζεις ότι θα καταφέρεις εκεί που απέτυχαν τόσοι και τόσοι, εσύ θα καταφέρεις το αδύνατο; Σ` αυτούς έχω μια απάντηση:- Η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις, όταν ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλάβεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου. Τρομάζεις, γιατί από τη στιγμή που θα καταλάβεις πως υπάρχει η δύναμη αυτή, δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άναντρες πράξεις σου, για τη ζωή σου τη χαμένη, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους”.
Αναφερόμενος στην απαξίωση, τη διαπλοκή και την απογοήτευση και πάλι ο κ. Θεοδωράκης χρησιμοποίησε ένα ακόμα απόσπασμα του Ν. Καζαντζάκη.
“Το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικιέται. Θαρρείς κι είναι απαραίτητος πολύς αγώνας και πολύς ιδρώτας για να εξαγοράσει ο άνθρωπος το δίκιο του κι η ελευθερία είναι το πιο ακριβό αγαθό, δε δίνεται δωρεάν μήτε από τον άνθρωπο μήτε από το Θεό, πηγαίνει από χώρα σε χώρα, όπου τη φωνάξουν, από καρδιά σε καρδιά, ανυπόταχτη, χωρίς συμβιβασμό. Πατρίδα, πατρίδα αναστενάζει ο Μακρυγιάννης, ήσουν άτυχη από ανθρώπους να σε κυβερνήσουν!”.
Αφού χρησιμοποίησε και άλλα αποσπάσματα του Καζαντζάκη, αναφέρθηκε στις ευθύνες και τα καθήκοντα των πολιτικών, επικαλούμενος απόσπασμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που έλεγε:
“Οι πολιτικοί δεν ευθύνονται μόνο για όσα κάνουν όσο ζούνε. Έχουν ευθύνες και μπροστά στις επερχόμενες γενιές. Καθήκον των πολιτικών ανδρών είναι να δίδουν στους νέους πολιτικούς άνδρες το παράδειγμα ότι ο δρόμος μέσα από τον όποιο κάποιος μπορεί να αποκτήσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη δεν είναι ο δρόμος της κολακείας ή ο δρόμος της αποπλάνηση του λαού αλλά ο δρόμος της ασταμάτητης διαπαιδαγώγησης, ο δρόμος της αλήθειας, την οποία ο πολιτικός πρέπει να λέει παντού και πάντοτε όσο κι αν είναι πικρή”.
Επίσης, αναφερόμενος στην εξουσία και τη Δημοκρατία, και πάλι χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που σημείωνε:
“Δεν είμαστε προσκολλημένοι ως όστρακα στην εξουσία. Δεν έχουμε διάθεση να παραμείνουμε έστω και μία μέρα σε όποια εξουσία μας δώσει ο λαός, αν πρόκειται να θυσιάσουμε έστω και ένα γιώτα από το πρόγραμμά μας και από τις δημοκρατικές αρχές που ασπαζόμαστε. Αυτό θεωρούμε πως είναι μια ευεργεσία για τον λαό μας. Η Δημοκρατία είναι το άριστο πολίτευμα που ανακάλυψε η ανθρώπινη σοφία. Αλλά η δημοκρατία έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα: τον κίνδυνο της δημαγωγίας που ζητά να παρασύρει τον λαό σε εσφαλμένες κατευθύνσεις”.