Βενιζέλος: Ποτέ δε θα μάθουν οι Έλληνες τι γλιτώσαμε ως χώρα

“Οι Έλληνες ποτέ δεν έμαθαν και ποτέ δεν θα μάθουν τι είναι αυτό από το οποίο γλιτώσαμε έως χώρα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στον κίνδυνο που διέτρεξε η Ελλάδα να μείνει εκτός Ευρωζώνης πριν από λίγα χρόνια.

Και δε θα το μάθουν “γιατί ξέρετε ότι το να διηγούμεθα ιστορικά κάποια πράγματα δεν έχει την επίδραση που έχει το βίωμα, που έχει η καθημερινότητα μιας δύσκολης ζωής”, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. “Ο κόσμος ξέρει ότι έχασε εισόδημα, ο κόσμος ξέρει ότι κόπηκαν οι συντάξεις και οι μισθοί, ο κόσμος ξέρει ότι αυξήθηκε η ανεργία, ο κόσμος ξέρει ότι έκλεισαν οι επιχειρήσεις. Δεν ξέρει ο κόσμος τι θα συνέβαινε αν δεν ακολουθούσαμε αυτό το δύσκολο, τον τόσο σκληρό δρόμο τον οποίο εμείς πληρώσαμε πανάκριβα από πλευράς πολιτικού κόστους”, πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, άλλη λύση δεν υπήρχε. “Η άλλη λύση ήταν η απόλυτη κατάρρευση, η ασύντακτη χρεοκοπία, η διάλυση η οικονομική, η κοινωνική και η πολιτική της χώρας. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, η κατάρρευση του παραγωγικού ιστού. Αν ο πολίτης μπορούσε να πληροφορηθεί ποια ήταν τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης εάν δεν παίρναμε τη δόση, εάν δεν συμφωνούσαμε στο δεύτερο δάνειο, εάν δεν πετυχαίναμε το κούρεμα του χρέους στις 9 Μαρτίου του 2012, εάν δεν συμπληρώναμε το αναγκαίο ποσοστό συμμετοχής τι θα συνέβαινε; Πως θα έκλειναν οι Τράπεζες, πως θα μπορούσε να παίρνει μόνο 100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα των Τραπεζών, πως θα πάγωναν οι καταθέσεις, τότε ενδεχομένως για λόγους ιστορικούς, για λόγους δικαιοσύνης ιστορικής να σκεφτούν κάποιοι πιο ψύχραιμα γιατί εμείς κάναμε αυτή την επιλογή η οποία δεν είναι μια παράλογη επιλογή”, επεσήμανε.

Για τα γεγονότα των Καννών, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει να πει πράγματα και κάποια μέρα θα τα αποκαλύψει, σχολίασε: “Απίστευτα πολλά”.

Για το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τρεις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές δεν έχει κάνει δήλωση στήριξης της Ελιάς, ανέφερε: “Νομίζω ότι θα κάνει ό,τι πρέπει ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει την παράταξη που τον τίμησε στο έπακρο αναδεικνύοντάς τον ως πρωθυπουργό. Να πει ξεκάθαρα αυτό το οποίο έχει πει ο άνθρωπος, ότι στηρίζει τη δημοκρατική παράταξη”.

Για το “φλερτ” του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ξεκαθάρισε ότι δε θεωρεί πως το 16% του Ηλία Κασιδιάρη στο δήμο της Αθήνας είναι “χρυσαυγίτες των βουλευτικών εκλογών”, όμως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι “το χέρι τους πήγε και ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο τέτοιο”, γιατί σημαίνει “έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών”.

“Το φλερτ τώρα, το άμεσο ή έμμεσο φλερτ με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή των δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεών της, τύπου Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, είναι μια πράξη απεχθής. Το να πείσεις έναν πολίτη ότι πρέπει να αλλάξει άποψη, είναι δημοκρατικό καθήκον, αλλιώς είναι σαν να λέμε ότι δεν θα κατέβουν ποτέ τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Αλλά πρέπει να υπάρξει αλλαγή αντίληψης. Και ιδίως αυτοί οι οποίοι είναι χαλαροί και είναι δεκτικοί μιας ψήφου η οποία είναι φιλική στο ναζισμό και τη βία, αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι έκαναν ένα τεράστιο δημοκρατικό λάθος”, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.