Ψήφο στη Δημοκρατική Αριστερά για να προωθήσει στην Ευρώπη, μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, με σταθερότητα και ρεαλισμό, τις αλλαγές που χρειάζονται στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση ώστε να ενισχυθούν οι διαδικασίες ενοποίησης και αλληλεγγύης της Ευρώπης, ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Μοναστηράκι.
Για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως αυτή έγινε στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, και τόνισε: “Δεχτήκαμε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, παρότι με πολλές δε συμφωνούσαμε. Εμείς άλλωστε είχαμε καταψηφίσει και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και το τότε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Μας ήταν εύκολο να μετακινηθούμε στο βολικό, άνετο και ευρύχωρο χώρο της αντιπολίτευσης. Δεν το πράξαμε από θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και την κοινωνία. Δεν μπορούσαμε όμως να αποδεχτούμε πρακτικές Μπαλτάκου και συντηρητικές πολιτικές, πέραν των δεσμεύσεων της χώρας, που - με μονοκομματική αντίληψη και με την αποδοχή του ΠΑΣΟΚ- ήθελε να επιβάλλει η ΝΔ”.
Ο κ. Κουβέλης δήλωσε έτοιμος να συμπράξει και πάλι η ΔΗΜΑΡ, εφόσον χρειαστεί, σε κυβέρνηση με προγραμματικές δεσμεύσεις, που θα τηρούνται, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. “Με αυτές τις προϋποθέσεις θα συμμετέχουμε σε κυβερνητικές λύσεις, που είναι αναγκαίες για τη σταθερότητα της χώρας. Ζητάμε να μας κάνετε ισχυρούς. Τόσο ισχυρούς για να αποτρέπουμε τη λήψη επαχθών μέτρων για την κοινωνία. Τόσο ισχυρούς που να μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση με διακριτή ατζέντα και να επιβάλλουμε λύσεις κοινωνικά δίκαιες και δημοκρατικές. Λύσεις και πολιτικές ανόρθωσης της χώρας. προοδευτικές υπέρ της κοινωνίας και της δημοκρατίας”, υπογράμμισε.
Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη είναι στο DNA της Δημοκρατικής Αριστεράς και πως ήταν η πρώτη προοδευτική πολιτική δύναμη της χώρας, που τάχτηκε ανοιχτά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. “Παραμένουμε σταθερά ευρωπαϊστές. Θεωρούμε την ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ιστορική κατάκτηση. Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της”, ξεκαθάρισε.
Σχετικά με την κατάσταση στη χώρα, ο Φώτης Κουβέλης επέκρινε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Δεν υπάρχει χειρότερη πολιτική από τα ψεύτικα διλήμματα. Την καλλιέργεια διχασμού και μια κακέκτυπη έκδοση ενός νέου δικομματισμού. Όσο λάθος είναι το δίλημμα 'ΝΔ ή περιπέτεια' άλλο τόσο λάθος είναι το δίλημμα 'Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ'”.
Πρότεινε η χώρα επειγόντως να διεκδικήσει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές, που θα περιλαμβάνει: Τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διεκδίκηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου τύπου Μάρσαλ, και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, διαφωνώντας ωστόσο όταν κρύβονται εκτεταμένες νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και απολύσεις.
Ζήτησε άμεση αλλαγή του φορολογικού συστήματος, θέτοντας τα ερωτήματα: “Γιατί μετέθεσε η κυβέρνηση τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση στο άδηλο μέλλον; Γιατί στην προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ ορίζεται ρητά πως αυτή θα υλοποιηθεί μετά την κρίση; Γιατί το θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου, που υπάρχει, δεν έχει εφαρμοσθεί πλήρως;”.