Για το δεύτερο ημίχρονο των εκλογών παραπέμπονται τα ισχυρά μηνύματα των πολιτών και κυρίως από την κάλπη των ευρωεκλογών.
Ήδη στα κομματικά επιτελεία κάνουν απολογισμό, ενώ αναμφισβήτητα και οι κάλπες της περασμένης Κυριακής έκρυβαν μηνύματα για τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στη ΝΔ είναι προβληματισμένοι από το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι εκλογές στην Αθήνα και την Αττική θα ολοκληρωθούν χωρίς υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης. Οι επιλογές του Αντώνη Σαμαρά, που είχαν και τη στήριξη του μέχρι την τελευταία στιγμή, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος δεν κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο. Η ΝΔ κράτησε στην περιφέρεια, όπου οι υποψήφιοι της πέρασαν στο δεύτερο γύρο, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι συνέβη στην Αττική και την Αθήνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει στις επιτυχίες του την είσοδο της κ. Δούρου και του κ. Γ. Σακελλαρίδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ωστόσο η κριτική που ασκείται από την κυβερνητική πλευρά είναι ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε σχέση με τις εκλογές του 2012 τα ποσοστά είναι χαμηλότερα.
Σύμφωνα μάλιστα με την Public Issue η περιφερειακή επιρροή των κομμάτων στις φετινές εκλογές, και σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι αισθητά πεσμένα, με τη ΝΔ να καταγράφει απώλειες 6,2% και το ΠΑΣΟΚ να έχει χάσει περισσότερη από τη μισή δύναμή του, πέφτοντας από το 34,6% στο 16,2%. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ από το πενιχρό 4,5% ανεβαίνει στο 17,7%, τετραπλασιάζοντας σχεδόν τη δύναμή του.
Ήδη πάντως τα όργανα άρχισαν σε ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητους Έλληνες.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου επικρατεί αγωνία για τις ευρωεκλογές μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Το αποτέλεσμα της Αττικής έχει προκαλέσει προβληματισμό αφού η υποψήφια περιφερειάρχης Μαρία Γιαννακάκη συγκέντρωσε μόλις το 1,76%. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σπύρος Λυκούδης το χαρακτήρισε «ένα αρνητικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτε», ενώ και ο εκπρόσωπος τύπου κ. Μαχαίρας σε ό,τι αφορά την Αττική, παραδέχθηκε ότι δεν πήγε καλά: «Σαφώς και παίρνουμε το μήνυμα από αυτό το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε.
Ο κ. Σπύρος Λυκούδης επισήμανε πως «τα συμπεράσματά μας θα τα βγάλουμε μετά τις ευρωεκλογές. Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα εφησυχάσουμε, νομίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτα».
Από την άλλη, στους Ανεξάρτητους Έλληνες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Παύλος Χαϊκάλης, έθεσε θέμα ηγεσίας σε περίπτωση που το κόμμα δεν καταφέρει να πιάσει στις ευρωεκλογές το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του Μαΐου του 2012 (11%).
"Ο πρόεδρος έχει θέσει ένα ζήτημα ότι αν δεν πιάσουμε ένα ποσοστό των εκλογών του Μαΐου θα καλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να κάνουμε συζήτηση και να βάλει και το θέμα αλλαγής ηγεσίας. Εγώ θεωρώ ότι πριν φτάσουμε στο σημείο να καταδικάσουμε τον πρόεδρο, πρέπει καθένας να καταδικάσει τον εαυτό του, διότι αν έχουμε κάνει λάθη, τα έχουμε κάνει όλοι μας. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις πρόεδρο έτσι. Πρέπει να κάνουμε μια αυτοκριτική, να την τεκμηριώσουμε ουσιαστικά και να τη βάλουμε μέσα σε κάποια πλαίσια, αν, όντως, είναι ευθύνη του προέδρου ή των οργάνων. Μην προκαταλαμβάνουμε κάτι, πριν γίνει και να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα, τα οποία σίγουρα δεν θα είναι στο 11%. Γιατί δεν μου άρεσε ποτέ να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου", τόνισε ο κ. Χαϊκάλης.